Miljöpartiets unga (31) energi- och klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt skrev i går på insändarsidan i GA tillsammans med Linus Lakso och Lisbeth Bokelund. De imponerade inte.
Det är ett grepp som Miljöpartiet att försöka framställa kärnkraft som något omodernt och otidsenligt. Lorentz Tovatt med flera avslutade gårdagens insändare med att vi inte ska fastna i "1900-talets dyra och farliga kärnkraftsteknik".
Väderkvarnen uppfanns i Mellanöstern för omkring 1400 år sedan. De första väderkvarnarna i Europa byggdes mot slutet av 1100-talet.
Hur mycket skulle det imponera om jag försökte argumentera mot vindkraft, med att vi ska lämna denna medeltida energikälla bakom oss?
Miljöpartisterna beskrev också kärnkraften som dyr och vind och sol som de billigaste energikällorna. Men sol och vind fungerar bäst som energikällor när vi behöver energin som minst. De är dessutom subventionerade medan kärnkraften straffbeskattas. Och en energikälla som producerar även när solen knappt släpar sig över horisonten och när det inte blåser är av stort värde när man vill bygga en fungerande elförsörjning. Vilket blir mer och mer värt ju mer industrin, transportsektorn och vanliga svenska hushåll använder elektricitet istället för andra energikällor. Kraven på både nätet för och produktionen av el kommer att öka kraftigt framöver. Distributionen var redan tidigare ett problem och i och med stängningen av Ringhals 1 blev även tillgången på el ett tydligare problem.
Jag förstår att Miljöpartiet känner ett behov av att påverka bilden av partiets och regeringens energipolitik efter en vinter då Sverige tvingats dra igång oljeeldade reservkraftverk och importera kolkraftproducerad el.
Miljöpartisterna passar också på att döma ut utvecklingen av nästa generations kärnkraftverk med att: "alla nya projekt för en fjärde generations kärnkraftverk har misslyckats totalt".
Konstigt.
Det är nämligen inte alls den bild som ges av Energiforsk, som är ett forsknings- och kunskapsföretaget som driver och samordnar energiforskning.
Kraven på den fjärde generationens kärnkraftverk är för all del skyhöga, så det är ingen lätt uppgift. De ska kunna köras på upparbetat "utbränt" kärnbränsle, inte lämna långlivat radioaktivt avfall efter sig, motsvara ytterst högt ställda säkerhetskrav och inte ge något klyvbart material som kan användas för att tillverka kärnvapen.
Men i den rapport som Energiforsk har tagit fram för att beskriva var tekniken står, framställs den fjärde generationens kärnkraftverk ändå inte som någon avlägsen dröm:
"Det behövs en del ytterligare arbete med att få metoderna för upparbetning att fungera i industriell skala, men i princip finns alla komponenter som behövs för ett Generation IVsystem. Just nu saknas starka drivkrafter för att systemet ska börja byggas upp."
Och det finns redan reaktorer som delvis motsvarar kraven:
"Det kan hävdas att den här utvecklingen redan pågår framförallt i Ryssland och Indien, där reaktorer är igång och nya byggs. Men varken den ryska eller den indiska bränslecykeln uppfyller alla kriterierna i dag, än så länge är det inte tal om några färdiga Generation IV-system."
Prognosen för den fjärde generationens kärnkraftverk verkar därmed mer lovande än för den fjärde generationens miljöpartister.
I ett helt annat ämne så har jag hittills haft ett positivt intryck av vaccinationsprogrammet på Gotland. Den bilden fick sig en svår törn av en artikel i Expressen i går, som berättade att i genomsnitt 75,7 procent av alla vaccindoser som hittills har levererats till regionerna också har använts. Men det är inte lika bra överallt:
"Gotland och Stockholm halkar efter. I Region Gotland har man gett 57,2 procent av sina 11 033 doser och i huvudstadsregionen har man använt upp 65,5 procent av doserna."
Bäst går det i Kalmar län där man använt 96 procent av de levererade doserna, något som vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson försöker förklara bland annat med att Kalmar län är en ”förhållandevis liten region med goda geografiska förutsättningar”.
Om det är en fördel att vara liten, så förbättrar det ju inte precis bilden av Gotlands jumboposition i detta avseende.