Planen från början var att beslutet om framtidens organisation av skolan på Gotland skulle ha fattats på gårdagens möte i barn- och utbildningsnämnden. Men när mötet genomfördes så fanns det ju inte på kartan att ett sådant beslut skulle kunna fattas nu. Den nya planen är att beslutet ska fattas om knappt tre veckor, 15 december. Beslutet blir nog inte så mycket populärare bara för att det överlämnas som julklapp.
Vartåt lutar det? Hur resonerar man i nämnden? Om detta får man inget veta i det pressmeddelande som skickades ut efter sammanträdet. Förvaltningen har utrett konsekvenserna av eventuella justeringar i förslaget, exempelvis om Kräklingbo skola och Öja skola inte skulle läggas ner. Hur detta exempelvis skulle öka behovet av personal och investeringar i skolbyggnaderna, jämfört med det ursprungliga förs laget. Men om hur diskussionerna går framgick inte och inte en antydan om vad innehållet i beslutet kan bli.
Från mina utgångspunkter vore det beklagligt om det bara blir en tummetott av det ursprungliga förslaget. Det borgar för att behovet av nya plågsamma omorganisationer kvarstår för framtiden. Och jag tycker verkligen att man har adresserat många av de farhågor som finns inför en mer långtgående omorganisation. Helagotland publicerade nyligen en artikel om hur Region Gotland gjort en utvärdering av erfarenheterna av skolnedläggningarna i Hablingbo, Träkumla och Stenkumla. Och det visar sig att alla – som personal, föräldrar och elever – i dag är nöjda med resultatet. Nedläggningen av en skola behöver inte vara ett dråpslag mot bygden, vilket är en god nyhet för alla de socknar där barnen redan i dag åker skolskjuts. Men jag begär inte att de som snart kan få uppleva hur förutsättningarna för deras vardag förändras ska skjuta sin oro åt sidan.
Tyvärr finns det väl mycket som tyder på att det ändå bara blir en tummetott. Till att börja med svajar det betänkligt inom Alliansen. Bara Moderaterna tycks stå bakom tjänstemannaförslagets intentioner, medan Liberalerna och i synnerhet Centern tycks ha fått kalla fötter när man klev från utredningsfasen till skarpt beslutsläge.
Sedan är det ju ändå inte säkert att Alliansen får igenom sitt förslag, även om man lyckas samlas kring en gemensam linje. Den har ju inte majoritet i regionfullmäktige.
Vänsteroppositionen har valt enklast tänkbara agerande och distanserat sig, sedan det blåste till storm om utredningsförslaget. Och det är mycket möjligt att den förenas med Sverigedemokraterna för att stoppa en kontroversiell omorganisation.