Linder: "Landsting plus kommun är ingen god addition"

I pandemin kan det däremot ha varit en stor vinst att allt ansvar för vård och omsorg av äldre varit samlat på en och samma nivå.

Man behöver inte vara Einstein för att förstå att oklar ansvarsfördelning kan göra att ett plus ett bli mindre än det borde bli.

Man behöver inte vara Einstein för att förstå att oklar ansvarsfördelning kan göra att ett plus ett bli mindre än det borde bli.

Foto: TT

Ledare2020-12-18 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Socialdirektör Marica Gardell uttalade sig i gårdagens GA om coronakommissionens första delrapport, som handlade om hanteringen av pandemin och smittspridningen inom äldreomsorgen.

– Vi var inte rustade för en pandemi. Kommissionen är ett steg i rätt riktning, att man framöver kan rusta, tänka om och ge nya förutsättningar.

Delrapporten var mycket kritisk mot regeringen och menade att åtgärderna för att stoppa smittspridning till och inom äldreomsorgen kom för sent och i otillräcklig omfattning.

I ett viktigt avseende är dock förutsättningarna för vård och omsorg av äldre annorlunda på Gotland än i någon region på fastlandet. På Gotland finns ingen oklarhet i ansvarsfördelningen mellan region och kommun.

Ansvaret för vård och omsorg för äldre är i Sverige uppdelat på 290 kommuner och 21 regioner. Eller, för att vara mer precis, så är ansvaret på fastlandet fördelat mellan 289 kommuner fördelade på 20 regioner. På Gotland ligger hela detta ansvar för äldrevården på Regionen.

Det vore intressant för Gotland, och det borde vara intressant för hela riket, om denna tydlighet verkligen gjort att förutsättningarna för god vård och omsorg för äldre har varit bättre här. Eller har det på Gotland ändå funnits inomregionala oklarheter om ansvarsfördelningen mellan å ena sidan omsorgen och å andra sidan sjukvården?

Socialdirektör Marica Gardell menar redan nu att så inte sådana inomregionala kommunikations- och samarbetsproblem inte föreligger, och hon borde ju vara idealiskt placerad för att bedöma det.

– Vi på Gotland har ett nära och väl fungerade samarbete med hälso- och sjukvården och att boende på äldreboenden får, och även före pandemin fick, individuella läkarbedömningar med fysiska möten.

Jag ser förstås gärna att en extern granskning bekräftar att så är fallet, men om det ligger till på det sättet så är det verkligen glädjande.

Det jag personligen funnit mest stötande i den svenska coronahanteringen, bland annat i rapporter från Inspektionen för vård och omsorg, är hur gamla i äldreomsorgen ofta kategoriserats som ett skröpligt kollektiv som inte ska ha sjukhusvård om de insjuknar i covid-19. Beslut har fattats enbart på information via telefon, de har ofta inte fått individuella läkarbedömningar och ibland har läkare överhuvudtaget inte alls varit inblandade i beslutet. Om detta inte har förekommit på Gotland så talar det för att den tydliga ansvarsfördelningen tjänat oss väl.