Linder: "Lång lågsäsong för hotellen att övervintra"

Hotellbranschen tillhör dem som påverkats allra mest av den pågående pandemin.

Tuffa tider.

Tuffa tider.

Foto: Marit Hommedal

Ledare2021-01-18 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland har fått flera nytillskott till hotellbranschen på senare år. Det kan tyckas lite egendomligt. Dessa nya hotell har funnit det intressant att etablera sig trots att beläggningsgraden är tämligen låg på hotellen i Visby jämfört med hotell i andra städer i Sverige. Att nyetableringarna ändå har kommit till beror sannolikt på att betalningsviljan är mycket god under öns bättre säsonger. Gotländska hotellrum är tämligen dyra och priserna ligger i nivån med Stockholm och Åre. Under de tider på året då efterfrågan på hotellrum är lägre i Visby så kan hotellen också krympa bemanningen.

Eller, det var åtminstone så hotellmarknaden brukade se ut före pandemin. Covid-19 och minskat resande har i ett slag helt förändrat och eroderat förutsättningarna på hotellmarknaden.

Enligt Stockholms handelskammare var senaste julen oerhört mycket sämre än julen 2019 för hotellbranschen. Både antalet gästnätter och det genomsnittliga priset för en natt på hotell har gått ner. I december  2020 minskade hotellens intäkter med 70 procent, jämfört med december 2019. Sedan mars månad i fjol ska svenska hotell ha gått miste om hela 12 miljarder kronor.

Hotellen kan sänka sina kostnader genom att minska bemanningen. Andra kostnader är naturligtvis svårare att påverka. Hotellverksamheter som hyr av fastighetsägare kan exempelvis försöka förhandla om hyressänkningar och för hyresvärden kan det givetvis vara viktigt att hyresgästen överlever krisen och stannar som hyresgäst. Men alla är inte så förhandlingsbara och de hotell som äger sina fastigheter kan vara högt belånade. Läget är tufft.

Branschförbundet Visitas statistik sträcker sig än så länge bara till juni respektive augusti 2020, men de avviker inte från Stockholms handelskammares bild. Pandemin har inneburit ett brutalt brott på kurvan över antalet gästnätter.

Men innebär inte den påbörjade vaccineringen att villkoren snart kommer att normaliseras? Det är inte alls säkert. För det första vet vi ännu inte hur snabbt och hur fundamentalt vaccineringen får effekt på smittspridningen, För det andra är det ju inte säkert att alla beteendemönser återvänder till det "normala". Även om vi får bukt men pandemin så kan resande och hotellboende finna en ny normalnivå som innebär att en del av hotellmarknaden försvinner även på längre sikt.

På andra håll i Sverige har planerade hotellbyggen ställts in under pandemin och tidningen Byggvärlden spekulerade i december i att befintliga eller planerade hotell skulle kunna att konverteras till bostäder, exempelvis för studenter.

Jag befarar att effekterna för Gotlands hotellbransch kommer att bli mycket större än vi hittills har sett.