En formulering i dagens insändare om arbetskraftsinvandring från tre socialdemokrater förvånade mig, eftersom det är ordval de lånar av de mest frenetiska och onyanserade invandringskritikerna. Jag syftar på meningen om hur vi "tar hit" människor från världens alla hörn, som om de lastades på boskapstransporter och fördes över gränsen. Sverige fastställer regelverket, arbetskraftsinvandrarna transporterar sig i egen regi.
Med detta sagt så har skribenterna rätt i många enskildheter, i sin kritik av arbetskraftsinvandringen. Regelverket ställer för låga krav på arbetskraftsinvandrarna och de arbeten de invandrar till. Arbetskraftsinvandrare tar ofta så kallade enkla jobb, som kunde gått till dem som redan har uppehållstillstånd. Det borde ställas höga försörjningskrav på dem som tar med sig anhöriga. Och det är för lätt att fuska och missbruka systemet. Allt detta stämmer.
Men varför denna ensidiga kritik av Moderaterna? Visst, Moderaterna ledde den regering som liberaliserade arbetskraftsinvandringen. Men Socialdemokraterna har ju lett regeringen i sex år nu! Varför har ni inte gjort någonting?
Det finns majoritet i riksdagen för att skärpa kraven på arbetskraftsinvandringen om Socialdemokraterna bara går från ord till handling. Bland annat har just Moderaterna föreslagit avsevärda skärpningar, även om jag inte finner dem riktigt tillräckliga. Moderaterna har själva föreslagit att höja lönekraven och att man ska införa försörjningskrav för anhöriga. Moderaterna har dessutom föreslagit stopp för arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter, eftersom detta är ett område där det förekommit mycket missbruk och fusk.
Detta borde utgöra en god bas för förhandlingar om hur det nya regelverket borde gestalta sig. Socialdemokraterna och Moderaterna är inte riktigt tillräckligt stora för en riksdagsmajoritet, men de kan nog känna sig rätt trygga i att Sverigedemokraterna inte kommer att rösta emot. Tillsammans fick dessa riksdagens tre största partier nästan två tredjedelar av rösterna i riksdagsvalet 2018 och de har 232 av riksdagens 349 mandat.
En möjlig stötesten är Socialdemokraternas ambition att återinföra den prövning mot arbetsmarknadens behov ger bland annat facket inflytande över vem som ska beviljas och vem som ska nekas arbetskraftsinvandring. Det är en makt över myndighetsbeslut som arbetsmarknadens parter inte borde ha. Men Socialdemokraternas och Moderaternas kritik mot dagens arbetskraftsinvandring är så likartad att det inte finns någon ursäkt för att Socialdemokraterna inte agerar.