Linder: "Mot desinformation finns ingen flockimmunitet"

Det verkar onekligen som att man ljugit för oss.

Fårflock betar på höstäng.

Fårflock betar på höstäng.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Ledare2020-11-07 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gång på gång har det förnekats från officiellt håll att det är flockimmunitet som Sveriges pandemistrategi har syftat till, men utomstående bedömare har hela tiden tolkat Sveriges agerande så. Vilket nu verkar ha varit en riktig bedömning.

Svenska Dagbladet publicerade i går en artikel med rubriken: Mejlen avslöjar Tegnells val: ”Huvudlös strategi”

Artikeln började: "Idén om flockimmunitet – att acceptera att en del av befolkningen smittas med coronaviruset – var tidigt en viktig del av Folkhälsomyndighetens strategi. Det avslöjas i en kommande bok, som SvD redan nu kan publicera ett bearbetat utdrag ur."

Mejlkonversationerna som återges är graverande. En av dem äger rum mellan statsepidemiologen Anders Tegnell och företrädaren Peet Tüll. 15 mars mejlade Peet Tüll till Tegnell och konstaterade att det fanns tre sätt att hantera pandemin:

1. Total nedstängning av samhället i fyra veckor.

2. Intensivt sökande efter smittade, leta upp alla de varit i närkontakt med och sätt dem i karantän i ett par veckor.

3. ”Låt smittspridning ske, långsamt eller fort, för att uppnå en hypotetisk ´herd immunity´.”

Herd immunity är alltså flockimmunitet.

Peet Tüll ansåg att läget i Sverige var så pass gott att strategi 2 skulle kunna fungera. Strategi 3 skulle innebära tusentals döda.

Tidigt på eftermiddagen samma dag, 15 mars, svarade Anders Tegnell på Peet Tülls mejl:

“Jo, vi har vandrat igenom detta och trots allt landat i 3.”

Tanken då var väl att uppnå en fördröjd smittspridning, så att vården skulle hinna med, och att hålla riskgrupperna utanför sökandet efter flockimmuniteten. Men Sverige har misslyckats i båda fallen.

För det första misslyckades vi med att isolera riskgrupperna. Covid-19 har härjat på många äldreboenden och de äldre tycks ofta på alltför lösa boliner ha nekats sjukhusvård för att istället få palliativ vård, med smärtstillande och lugnande medel. Nio av tio som dött i pandemin var över 70.

För det andra så tyder väl den ökade smittspridning vi nu upplever på att vi än så länge inte har uppnått flockimmunitet. Inte ens i de regioner som drabbades hårdast i den första smittvågen i våras. Sveriges strategi framstår därför som en chansning som inte gått hem, åtminstone inte än. Och nu har antalet döda i covid-19 i Sverige passerat 6 000.

När Anders Tegnell i våras problematiserade arbete från hemmet av jämlikhetsskäl, så framstår det ju nu som ännu ett exempel på att det inte var hans första prioritet att förhindra smittspridning, utan att hålla den på en "lagom" nivå.

Instinktivt har jag väl egentligen hela tiden förespråkat en återhållsam coronastrategi och långtgående nedstängningar av samhället har inte fungerat i alla länder.

Men myndigheter måste vara transparanta och inte vilseleda medborgarna.

Den stämning som rådde under stora delar av våren, då varje kritiker av den svenska strategin och Folkhälsomyndigheten, även expertis, mer eller mindre utmålades som landsförrädare och oseriösa uppviglare, framstår ju nu som än obehagligare än då. Sverige hade mått bra av en öppen debatt om alternativa strategier och deras möjliga konsekvenser.

Istället fick vi en saklöst hyllad myndighet som gjorde sina överväganden utanför offentlighetens ljus.

Vad Gotland beträffar så genomförde Regionen i går en presskonferens om den ökade smittspridningen. Gotland sällar sig ännu inte till de Regioner som infört hårdare restriktioner och rekommendationer, men det övervägs i en pågående dialog med Folkhälsomyndigheten.

Jag undrar vilken strategi myndigheten har nu. Samma som i våras? Eller en annan?

I ett helt annat ämne så såg det mörkt ut för Demokraternas presidentkandidat Joe Biden i måndags. Donald Trumps försprång tedde sig stort i flera viktiga vågmästarstater.

Sedan dess har det ljusnat för Biden, men läget förmörkas av Donald Trumps ogrundade anklagelser om pågående valfusk. Retoriken har i ett explosivt läge om möjligt blivit än ansvarslösare sedan i måndags. För varje dag framstår det som än angelägnare att skilja Donald Trump från hans uppdrag. Men det är inte över då. Även som avsatt kan han fortsätta att uppvigla sina anhängare.