Linder: "När Gotlandshem kroknar så finns alternativ"

Det finns andra och bättre sätt att bereda plats för nya gotlänningar och nya bostäder än via Gotlandshem.

Hoppborg.

Hoppborg.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Ledare2021-03-03 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har tidigare skrivit om flera privata projekt där man vill bygga bostäder, men som hamnat i limbestruken långbänk och frustrerat entreprenörerna. Projekt som skulle kunna bidra till att stilla aptiten på ny boyta och stimulera utvecklingen av Gotland som en plats för permanent boende och ett dynamiskt näringsliv.

 Då är det ju extra illa när nu även den regionägda aktören, Gotlandshem, anser sig tvunget att i ett fall ställa in och i flera andra fall skjuta på planer på nybyggnation av bostäder.

I Gotlandshems fall är det dock inte Regionen som fördröjer processerna med segdragna planärenden eller dylika mankemang. Det är företaget som på eget initiativ pausar byggplanerna efter att man plötsligt omvärderat det ekonomiska läget och bolagets finansiella status. Så nu ska man fokusera på att renovera det befintliga beståndet istället. Och sälja ytterligare lite av det.

Det måste kommit mycket hastigt på. Det är som Meit Fohlin (S) påpekar i en kommentar bara drygt fyra månader sedan som Gotlandshem "pausade" planerna på ett nytt huvudkontor för 180 miljoner kronor. Ett bygge som delvis skulle bestå av kommersiella ytor i en stad, Visby, där tillgången på just lediga kommersiella ytor redan tycks tämligen stor. Dessa planer skulle man då alltså ha utrymme för, utöver de bostadsbyggen som nu får vänta.

Om Gotlandshems bedömning av läget är korrekt är det ju bara alltför väl att planerna skjutits på innan företaget tagit sig vatten över huvudet. Det är i så fall mer oroande att det hann gå så långt innan man insåg att Gotlandshem var på väg att försätta sig i en ohållbar situation.

Det är problematiskt med ett regionägt företag som Gotlandshem, att ägaren har så många andra intressen än företagets välmåga. Politiker vill så gärna kunna redovisa ett stort bostadsbyggande och man är speciellt intresserad av nya hyresrätter. För att nå dessa mål ligger det då nära till hands att överskatta det ena bolagets förmåga att leverera det man vill ha.

Jag tror det vore djupt olyckligt om politiken i detta läge väljer att försöka pressa Gotlandshem att genomföra de projekt som företaget nu vill vänta med. Om man vill göra något för bostadsförsörjningen på ön så är det bättre att försöka undanröja de hinder som fördröjer privata bostadsprojekt. Kanske finns också någon som vill ta över något av de projekt som Gotlandshem nu inte mäktar med.

Dessutom borde regionen ta fram fler möjligheter, fler tomter, där det kan byggas nya enfamiljshus. Det är ju trots allt i villa som väldigt många vill bo, medan politiken tycks närmast ohälsosamt fokuserad på lägenheter.