Det hade möjligen funkat i en situation med fokus på butikernas vanskliga situation. Som förklaring på varför Löfven inte har följt sina egna shoppinginstruktioner i coronatid så är det ju dessvärre mer än lovligt lamt. När han dessutom hävdar att han ALDRIG köpt något online och att han tillhör en generation som inte gör det så börjar man ju undra. Hur gammal är han egentligen? Är han 63? Eller 163?
SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein var förvånad över Stefan Löfven påstående. Eller skeptisk.
– Det är anmärkningsvärt, så gammal är han faktiskt inte. Många som är betydligt äldre har handlat på nätet under den här pandemin.
E-handel har förekommit i mer än två decennier och regeringen gillar att tala om Sverige som ett land på informationsteknologins och nätanvändningens framkant. Men detta land leds alltså av någon som saknar basal digital kompetens?
I valrörelsen 2014 gjorde Stefan Löfven ett utspel. Om Socialdemokraterna vinner valet, lovade han, så ska Sverige få en ny digital strategi. Men vad skulle denna innehålla? Det var han, efter följdfrågor, mer oklar över. Men att Socialdemokraternas statsministerkandidat skulle lära sig att e-handla ingick uppenbarligen inte i strategin.
Det övergripande målet för Sveriges digitala strategi är för övrigt att "Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter". För att nå detta övergripande mål finns fem delmål. Två av dessa delmål rör digital kompetens och digital trygghet. Dessa två mål beskrivs så här:
"Digital kompetens innebär att alla ska vara förtrogna med digitala verktyg och tjänster samt ha förmåga att följa med och delta i den digitala utvecklingen utifrån sina förutsättningar. Genom digital trygghet ska människor, företag och organisationer känna tillit till och förtroende i användningen av digitala tjänster och att de är enkla att använda."
Med denna digitala strategi har vi alltså en statsminister som hävdar att han som 63-åring tillhör en generation som inte handlar på nätet och att han därför tvingades springa i gallerior under en julhandel som han bett sina medborgare att undvika.
Ja, sex dagar innan julafton höll Löfven ett förmanande tal där han bland annat sade att "några kanske hittar på ursäkter" till varför just de kan strunta i rekommendationerna. Och sedan sprang han ut i julhandeln eftersom han "aldrig handlat på nätet".
Nu skaffar sig regeringen en pandemilag som bygger på angiveri. Det är med den hjälpen som de skyldiga ska hittas och straffas. Underbart. Vilket straff utmäter Löfven åt sig själv?