När partistyrelsen riskerar att få stryk, då skickas frågan till redaktionsutskottet, som beskrivits som en "stryk- och mangelbod". Där kunde ett förslag knådas och sträckas till en slät form.
Nu får Centern, Liberalerna och Januariöverenskommelsens (Jökens) uppgörelse samma behandling. Tågordningen borde nu vara enkel. Parterna misslyckades att nå en uppgörelse om reglerna på arbetsmarknaden och då borde, enligt Jöken, istället utredningens förslag bli lag.
Men nej. Det vill inte Socialdemokraterna. Och absolut inte LO, som sänkte parternas förhandlingar. Så frågan görs mer komplicerad och det ställs krav på nya samtal och nya utredningar.
LO sade nej till det slutliga förslaget i parternas förhandlingar. Men Svenskt näringsliv och PTK sade ja. Och nu vill regeringen att överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK ska utgöra basen för ny lagstiftning. Stefan Löfven har uttalat att:
"Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen.”
Det förutsättet givetvis ändringar som LO kan godta.
Men de parter som faktiskt ingått ett avtal är måttligt nöjda med detta förslag. Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, kommenterade Socialdemokraternas förslag till TT:
”Vi står fast vid den överenskommelsen och några ändringar är inte aktuella. Riksdag och regering har att välja mellan Toijerutredningen och vår överenskommelse med PTK”.
Samtidigt hotar kongressande Vänsterpartiet, som valde en ny partiledare i helgen, fortfarande regeringen med en misstroendeförklaring.
Liberalerna tycker inte att LO ska kunna påverka innehållet i en överenskommelse som LO valde att rata. Och Centern? Centern och partiets talesperson i arbetsrättsfrågan Martin Ådahl är mer kryptiska.
Socialdemokraterna kommer att göra allt för att förhala den här frågan i det längsta. Och framförallt Centern har inte så mycket att sätta emot. Om Centern avsätter regeringen har partiet inte längre något annat regeringsalternativ att ty sig till. Centerns hade en utpressningsposition i Jöken-förhandlingarna, men nu har partiet blivit gisslan i regeringssamarbetet medan förhandlingsframgångarna blir till sand.