Frågan är hur länge man kan dra ut på det. Är det meningen att man ska låtsas förhandla resten av mandatperioden?
Förhandlingarna om förändringar i arbetsrätten strandade för två veckor sedan. Om parterna skulle misslyckas var det avtalat att las-utredningens förslag skulle genomföras, vilket kan leda till en misstroendevotering för regeringen. Även om Vänsterpartiet vilat på hanen trots att krävda besked uteblivit.
I går meddelades att förhandlingarna ska återupptas. Det är något som både Stefan Löfven och Annie Lööf har hoppats på. Men frågan är vad förhandlingarna ska tjäna till, förutom att ge anstånd åt regeringen och stödpartierna i en ödesfråga.
För två veckor sedan, när förhandlingarna strandade, var PTK:s ordförande Martin Linder (inte en släkting) tydlig med att man förhandlat "ända in i kaklet". Man strandade alltså förhandlingarna först när de var helt utsiktslösa.
LO:s förbundsordförande Susanna Gideonsson verkade tycka att förhandlingarna var dödsdömda på förhand:
– Ytterst är det Centerpartiet och Liberalerna som kraschade denna förhandling genom att driva igenom las-utredningen.
I själva verket är det väl hotet om att las-utredningen ska genomföras som överhuvudtaget skapat en vilja hos somliga parter att försöka förhandla fram en lösning. Vilket Susanna Gideonsson gjorde tydligt med en annan kommentar:
– Vi säger att vi kommer inte acceptera att den utredningen ska bli lag. Den är helt enkelt horribel och totalt obalanserad. Vi kommer göra precis allt vi kan för att den inte ska bli verklighet.
Problemet är ju att Gideonsson nu har synat hotet. Förhandlingarna strandades och utredningens förslag genomfördes inte alls. Löfven och Lööf bad istället på sina bara knän om att förhandlingarna skulle återupptas. Klart att Gideonsson och LO kan ställa upp för att förhala frågan, men om regeringen inte på något sätt kan göra troligt att las-utredningen verkligen kommer att genomföras så har LO nu ännu mindre anledning än tidigare att göra eftergifter för att förhandla fram en kompromisslösning med arbetsgivarna och övriga fackliga organisationer.
Hur länge tänker Centerpartiet och Liberalerna acceptera att de här till pausunderhållning reducerade förhandlingarna pågår? Det förhandlingsresultat de skröt med när Januariöverenskommelsen (Jöken) presenterades ser ut att vara allt mindre värt. För Stefan Löfven fyllde Jöken sitt syfte omedelbart, när han blev statsminister. Nu är frågan om han kan förbli statsminister utan att genomföra de reformer som utlovats, men som strider mot hans egen övertygelse.