Nyss ökade sannolikheten, eller jag borde kanske skriva risken, för ett extraval. Intressant nog var det Liberalerna, som kanske har mest att frukta av ett extraval, som gjorde utspelet som kan driva Löfven till att utlysa ett sådant.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni dödförklarade Januariöverenskommelsen (Jöken) efter att Stefan Löfven förlorat misstroendevoteringen. Från och med nu efterstävar Liberalerna en borgerlig regering.
Det finns två politiska vildar i riksdagen – Emma Carlsson Löfdahl (ursprungligen L) och Amineh Kakabaveh (ex-V) – vilket något stökar till det parlamentariska läget. Men med stöd av Liberalerna är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson troligen bara en röst ifrån att kunna bilda en regering med stöd av en riksdagsmajoritet. Och en Centerpartist röstade nej till Stefan Löfven när han blev statsminister.
Statsminister Stefan Löfven regerar nu på lånad tid, medan han under en vecka kan förhandla och fundera över vad han ska göra härnäst. Efter Liberalernas utspel så finner jag det högst osannolikt att han skulle lämna över initiativet till talmannen i frågan. Nya talmansrundor skulle faktiskt kunna leda till att Ulf Kristersson blir statsminister.
Löfven lär vidare få svårt att Vänsterpartiet att acceptera Jöken och dess förändring av hyressättningen i nyproduktion. Ja, efter misstroendevoteringen måste den vägen betraktas som stängd.
Det återstår för Löfven att försöka få Centerpartiet att ge upp kravet på förändringar i hyressättningen, så att han på nytt accepteras som statsminister av Vänsterpartiet. En del av Jöken skulle då upphävas.
Centerpartiet innehar därmed en nyckelroll. Centern kan välja att vika ner sig, så att Stefan Löfven kan återinsättas som statsminister. Om inte, så utlyser Löfven sannolikt ett extraval. Även om han gillar att tala om att undvika extraval och ta ansvar för landet, så lär han gå mycket långt för att undvika att Ulf Kristersson blir statsminister.
Usch, nu har jag kanske gått väl långt i mina förutsägelser och mer än så vågar jag inte sia om framtiden. Förutom att gårdagens misstroendevotering måste bli slutet på den sjuka parlamentarism somliga praktiserat, där delar av riksdagen exkluderas från förhandlingar. Det var dessa låsningar, framförallt hos Centern och Liberalerna, som gav upphov till en svag S/MP-regering, på ett splittrat underlag. En regering som behövde stöd av en del av riksdagen (V) som den samtidigt inte ville tala med.
Liberalerna har redan bytt attityd. Nyamko Sabuni sågade i går det tänkande som ledde till Jöken och Löfvenregeringen jäms med fotknölarna.