En familj bor i ett titt som tätt orkandrabbat område, men den har länge inte haft råd att orkansäkra huset. År efter år går budgeten nätt och jämnt ihop och när det blåser upp knakar det i de bågnande väggarna. Men tar de sig råd till att ge tillvaron stadga när det oväntat kommer en stor skänk från ovan? När det känns som de plötsligen badar i pengar glöms alla gamla "tråkiga" tankar på stabilitet och buffertar bort. Nu är det köpfest. Sluta snacka om orkansäkring av huset, nu kan vi unna oss! Och anlägga en ny swimmingpool! Och drar vi på oss ökade årliga kostnader kommande år så må det vara hänt.
Denna fiktiva familj kommer till mig tillsammans med den borgerliga regionledningens budget för 2021. Regering och opposition har tävlat om att ösa pengar över kommunerna, både coronapengar och andra statsbidrag. Ett år som först såg knapert ut översköljs av delvis tillfälliga tillskott.
På lång sikt är kommunernas ekonomier fortfarande svaga. På lång sikt växer kostnaderna fortfarande fortare än intäkterna. På lång sikt handlar den viktiga frågan fortfarande om hur kommunerna ska ha råd med välfärdens kärna. Det finns all anledning, även under 2021, att agera långsiktigt och ansvarsfullt. Några coronapengar kommer det inte att komma varje år. Men den borgerliga brassar på som om röster gick att köpa. När till och med Folkbladets S-märkta ledarsida i GT förundrat betraktar hur den borgerliga regionledningen nu ska låta pengarna rulla, finns det inte då anledning för en smula eftertanke?
De borgerliga borde erinra sig den förra mandatperioden. De klagade då över att den dåvarande rödgröna regionledningen plötsligt tog sig råd att lägga en så expansiv budget som möjligt och struntade i att upprätthålla den buffert man kommit överens om att sikta på. Det mer än antyddes att de rödgröna försökte vinna val med hjälp av generositet med andras pengar, med ökade utgifter och mindre ansvar. De borgerliga borde erinra sig detta inte bara för att vara ansvarsfulla och konsekventa, utan också för att de rödgröna, om de nu försökte locka röster eller inte, faktiskt förlorade valet i Regionen 2018. Även om det är oklart om någon vann, så förlorade definitivt de rödgröna.
De skaffar sig dessutom problem i pågående processer för att använda Regionens medel mer effektivt. Ta till exempel förslaget till en ny organisation för Gotlands skolor, som bland annat innehåller nedläggningar av en rad landsbygdsskolor. Motiven bakom förslaget handlar bland annat om att skapa fungerande arbetsmiljöer och att förbereda organisationen för framtida lärarbrist och rekryteringsproblem. Men det handlar också om pengar, om att få kostnaden för den gotländska skolan att närma sig rikssnittet.
Men hur går det med förståelsen för att hushålla inom skolorganisationen om Regionen samtidigt tar sig råd att vara betydligt mer rundhänt på andra områden?