Linder: "Så kan Europa komma mycket närmare Gotland"

När man ska hjälpa gods bort från vägarna och till färjor så kan det kanske innebära en renässans för färjor även som internationell persontransport.

En vattenväg till Tyskland?

En vattenväg till Tyskland?

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2021-03-09 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Världen kan bli lite öppnare redan i år. Eller ganska mycket öppnare för gotlänningar. Planerna på en färjelinje mellan Nynäshamn och tyska Rostock, med stopp i Visby på vägen, har gjort många entusiastiska över hur man skulle kunna locka turister till ön. Turister som kan anlända utvilade efter en natts sömn i någon av färjans hytter.

Kanske är det pandemitidens resehinder som påverkar mig, för normalt är jag mer hemestrande stugsittare än resenär till kynnet, men nyheten om den nya färjelinjen gjorde mig nog än mer entusiastisk över hur den kan ta gotlänningarna till kontinenten, än kontinenten till Gotland. Oavsett om du behöver ha bilen med dig eller ej, så kan den nya färjelinjen bli den första etappen på vägen mot en lång, lång rad resmål som smidigt kan nås utan att man behöver använda flyg. Och behöver man ha bilen med så ersätter färjeturen många mil på svenska och kanske danska landsvägar och en eller ett par resor med färjor på kortare rutter. Även för Stockholmare är det naturligtvis en fantastisk möjlighet att färdas till Rostock, till stor del i sömnen, varifrån man snabbt kan ta sig till exempelvis Polen, Berlin eller Hamburg.

Väl i Tyskland kan du för övrigt, om du exempelvis ska till Italien, välja att köra ombord på ett tåg i Hamburg och låta järnvägen ta dig och din bil till destinationen. Alla älskar ju inte att köra bil och kanske framförallt inte som en kusin från landet på stressiga Autobahn.

Flygets starka utveckling över senare decennier har inneburit att många framförallt längre internationella färjelinjer med passagerartrafik har försvunnit. Om man vill resa med färja till Storbritannien exempelvis, så var det redan innan pandemin bäst att först ta sig åtminstone till Nederländerna. Men nya färjelinjer som ska ta gods från vägarna till sjöss så kan det ju innebära något av en renässans även för färjetrafiken. Vågar man hoppas på att Gotland kan bli en hållplats på vägen även för andra nya färjelinjer genom Östersjön? Kanske blir det till och med läge att återuppliva den gamla tanken på Gotland som "navet i havet". Med ekrar enbart till Nynäshamn och Oskarshamn så har ju det hjulet varit svårt obalanserat, men tänk att kunna åka vattenvägen inte bara till Götaland eller Svealand, utan även till Rostock och i förlängningen kanske även till Baltikum, Finland, Polen eller Ryssland. Det känns kanske avlägset. Men å andra sidan kändes ju en färjelinje till Tyskland som något oerhört avlägset för bara en dryg vecka sedan.

Om man kan åka enbart den kortare delen av resan så innebär väl den nya färjelinjen dessutom en avgång extra till och från Nynäshamn varje dag.