Det är bara några veckor sedan som regeringen beslutade att fjärr- och distansundervisningen i alla gymnasieskolor skulle upphöra från förste april. Jag skrev då, ännu en gång, att jag inte begriper mig på regeringens coronapolitik. Den framhärdar i hårda restriktioner för verksamheter, som restaurangbranschen, som inte visat sig vara smitthärdar. Däremot har det med eftertryck bekräftats att skolelever smittar varandra och sina familjer, men gymnasieskolan skulle normalisera sin undervisning samtidigt som vi stod inför en tredje våg av coronasmittan.
Kritik fick regeringen också bland annat från Lärarförbundet, som menade att arbetsgivarna inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra smittspridning. Ett påstående som underbyggdes av en enkät bland skolvärldens skyddsombud.
Så vad är läget nu, knappt tre veckor efter att regeringen dikterade att gymnasieskolorna skulle öppna igen? Nu är flera klasser på Wisbygymnasiet hemskickade igen, med en uppmaning att testa sig. En tredje våg av coronasmittan sköljer över landet och den tycks, till skillnad från tidigare vågor, skvalpa extra mycket på Gotland. Under förra veckan konstaterades fler fall av covid-19 på Gotland, än under någon vecka tidigare i år.
Från riket rapporteras att den tredje vågen ser ut att bli värre än den andra och de som är så sjuka i covid-19 att de är inlagda på intensivvårdsavdelning är fler nu än de var i början av januari.
I utfrågningarna av statsråden i Konstitutionsutskottet har det framkommit att regeringen inte har och aldrig haft någon officiell strategi för att hantera coronapandemin. Det kan göra det enklare för regeringen att ducka för ansvar. Det är liksom svårt att få grepp på en formlös amöba.
Men att det inte funnits någon officiell strategi, innebär ju inte att det inte funnits en informell. Den borde kunna återskapas med en metod som på engelska benämns reverse engineering eller backwards engineering, där man med hjälp av produkterna eller resultaten försöker förstå den process som skapat dem. Jag undrar just hur den strategi skulle se ut, som man kan rekonstruera med hjälp av regeringens beslut och icke fattade beslut i olika lägen.
En sak är jag tämligen övertygad om. Den strategi som man på detta sätt kan formulera har aldrig haft smittskydd som högsta prioritet.