Liberalerna fick bara stöd av 2,5 procent av väljarna i den senaste mätningen från SCB, som skiljer sig från andra opinionsinstitutet genom att fråga betydligt fler. Jag blev inte ett dugg överraskad av det klena resultatet. Allting annat hade överraskat mig. Självklart riskerade Liberalerna att tappa en del väljare när partiet ändrade linje i regeringsfrågan. Däremot är det inte alls lika självklart att Liberalerna ska vinna väljare som tycker att detta attitydskifte är bra. Det finns ju två andra borgerliga partier – Moderaterna och Kristdemokraterna – som hela tiden förrordat en borgerlig regering i nuvarande parlamentariska läge. Varför ska de som stött dessa partier plötsligt byta till Liberalerna bara för att partiet (för tillfället) bytt ståndpunkt?
Liberalerna har lyckats alienera båda sidor i frågan om förhållningssätt till Sverigedemokraterna. Med tanke på detta är kanske 2,5 procent kanske inte ens så dåligt.
Som jag ser det så har regeringsfrågan blivit en förlorarfråga för Liberalerna, vilken ståndpunkt partiet än intar. Det var impopulärt hos många när avgående partiledaren Jan Björklund fick sin vilja igenom och flydde. Och när Nyamko Sabuni till slut lyckas skifta linje så blir det, inledningsvis, impopulärt hos andra väljare.
Det är i andra frågor än regeringsfrågan – eller det politiska spelet om man så vill – som Liberalerna kan börja vinna väljare åter. Det krävs god sakpolitik. Verkliga förslag om reformer ägnade att berika agendan efter ett maktskifte. Hur bör en ansvarsfull migrationspolitik utformas? Hur kan fler komma i arbete? Hur ska staten motarbeta den organiserade brottsligheten och stävja skjutningar och sprängningar? Hur bör sjukvården organiseras? Hur kan bristerna i äldreomsorgen åtgärdas? Vilka frihetsreformer kan stärka medborgarnas egenmakt? Hur skapar vi en ny egnahemsrörelse? Hur ska skolan lyckas förmedla mer kunskaper? Hur ska man skapa ordning och reda och en dräglig arbetsmiljö i skolor som har problem?
Det finns ingen brist på utmaningar för framtiden för Liberalerna att ta itu med. Och det är väl i någon mån detta som Liberaleras ordförande på ön Lena Grund är inne på när hon säger att partiet "måste ge väljarna en ny klar bild av L". För närvarande är den bilden oklar och den har gjorts extra suddig av velandet i frågan om vilka villkor som krävs för att en borgerlig regering ska kunna bildas.