Restaurangbranschen har haft och har det svårt under pandemin. Onödigt svårt. Den har ålagts allt hårdare restriktioner trots att forskningsläget säger att den spelat liten roll för smittspridningen. På så sätt har den nästan tilldelats rollen ett symboliskt offer, en syndabock, i politikens strävan att framstå som handlingskraftig.
Dessa restriktioner har dessutom skärpts eller förlängts med kort varsel, vilket gjort det svårt för branschen att förbereda sig och personalen när de grundläggande förutsättningarna förändras.
Det har dessutom visat sig att regelverket är oklart och att det tilllämpas olika på olika platser.
Helagotland skrev i går om att fyra företrädare från Visby Centrum och Gotlands Förenade Besöksnäring (GFB) har skickat en skrivelse till regeringskansliet och socialdepartementet, där de tar upp just dessa skillnader i tolkningen mellan olika kommuner. De begär större tydlighet och de vill att deras gäster i lugn och ro ska kunna sitta kvar efter klockan 20 (då alkohol slutar serveras) för att avsluta sina måltider under trevliga och ordnade former.
Att regelverket är tydligt är väl det minsta man kan begära. De restauranger som i dag måste se till att gästerna har lämnat lokalen till 20.30 får ju än svårare att överleva den här pärsen.
Ett annat problem för restaurangbranschen är att den – trots att den uppenbarligen är svårt drabbad – har svårt att dra någon verklig nytta av de stöd som regeringen skapat.
Så förhåller det sig inte alls med de stöd som regeringen delar ut till kommunerna. Region Gotland gick 155 miljoner plus under år 2020, bland annat tack vare extra generella statsbidrag på 170 miljoner kronor, statliga medel för sjukfrånvarokostnader på 70 miljoner kronor och 71 miljoner för merkostnader inom socialtjänst och hälso-och sjukvård.
Jag antar att det kan bero på att det är många i regeringen som varit kommunpolitiker, men få har varit företagare och antagligen är det väl ingen som gett sig på att driva en restaurang.
Tyvärr ser det ut som att det kan dröja ytterligare flera månader innan restaurangbranschen kan få något meningsfyllt stöd ocg regeringen förbereder nu åtgärder för att möte en eventuell tredje våg av smitta. Åtgärder som då bland annat ska innebära nedstängningar – meddelade socialminister Lena Hallengren i går – av bland annat handelsplatser, gym och sportanläggningar. Och, naturligtvis, restauranger.
Undrar om det, vid det laget, finns ett fungerande stöd för branschen på plats?