Egentligen var det väl inget nytt som Ulf Kristersson sade, när han i veckan intervjuades i SVT:s nya program 30 minuter. Men intresset för hur och i vilken omfattning Moderaterna kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna tycks outsinligt och hos somliga tycks budskapet aldrig sjunka in. De blir liksom lika överraskade och upprörda varje gång det förs på tal.
Programmets format tillät för all del Kristersson att bli ovanligt tydlig:
– Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren. De har breddat sig politiskt och deltar mycket mer seriöst i parlamentariskt arbete. I de samtal som vi har haft med dem när det gäller till exempel kriminalpolitiken, invandringspolitiken och en del av energipolitiken så tycker jag att de har varit seriösa och konstruktiva. Och de har varit lika konstruktiva som alla andra under coronapandemin
Han var dock också tydlig med att Moderaterna inte kommer att bilda regering med SD. Även om partierna i somliga frågor vill åt samma håll, så är skillnaderna också betydande i andra frågor:
– Jag har sagt till Sverigedemokraterna, och det står jag för, att vi samarbetar gärna med er i frågor där vi tycker ungefär lika. Och om vi kan lösa problemet med regeringställning så är vi beredda att kompromissa med dem i de frågorna. Men vi kommer inte att bilda gemensam regering utan vi tänker bilda regering med Kristdemokraterna.
Även om beskedet inte var nytt så vållade det reaktioner som vi väl känner igen. Överspända reaktioner om slutet för demokratin och anständigheten, där man mer eller mindre framställer det som en statskupp att samarbeta SD.
Justitie- och migrationsminister Morgon Johansson (S) skrev på twitter:
"Samma dag som Trump tvingas lämna och Joe Biden svärs in som president i USA, så signalerar Ulf Kristersson (M) att han vill gripa makten i Sverige med hjälp av SD."
Det är ingen slump att Morgan Johansson väljer orden "gripa makten". Det är en vokabulär som brukar användas när det sker med odemokratiska metoder.
Men både nationellt och regionalt har ju Socialdemokraterna visat sig kapabla att yla om att man inte kan ha med Sverigedemokraterna att göra, bara för att i nästa stund – i ett läge då det är gynnsamt för sossarnas intressen – prompt göra en deal med SD. Och sedan börjar S åter yla om hur oberörbara SD är.
I en parlamentarisk demokrati försöker partierna få genomslag för sin egen politik genom att samarbeta med andra partier. Har partierna mycket gemensamt kan de ingå fasta samarbeten. Med andra partier fungerar det bättre att samarbeta i de sakfrågor där man är hyggligt överens. Det är så det demokratiska systemet ska fungera.
Den verkliga avarten, det är denna envisa vilja att åtminstone låtsas som att ett parti är helt oberörbart.
Varför gör Socialdemokraterna allt de kan för fula ut SD? Socialdemokraterna är så försvagade att det är deras största hopp för att blockera andra regeringsbildare. Detta var Socialdemokraternas strategi för att "gripa makten" och den var tyvärr så framgångsrik att Centerpartiet och Liberalerna gjorde Stefan Löfven till statsminister. Och nu vill S kratta manegen för att återanvända tricket inför, under och efter valet 2022.
Tricket kommer dock inte att bli så framgångsrikt nästa gång. Moderaterna och Kristdemokraterna har redan förberett väljarna på hur man ser på regeringsfrågan och samarbete med SD och väljarna tycks inte ha några problem med det. Åtminstone inte de väljare som kan tänka sig att rösta på M eller KD.
För övrigt har Sverige två troliga regeringsalternativ. Och Centern och Liberalerna ingår inte i laguppställningen för något av dem. Så kan det gå.