Urbergsgruppen är en organisation som allt oftare poppar upp i den gotländska debatten. Urbergsgruppen, vad står den för?
På Urbergsgruppens hemsida läste jag att:
"Urbergsgruppen definierar hållbarhet vetenskapligt utifrån de fyra hållbarhetsprinciperna från det Naturliga Steget."
Aj då. Tänkte jag. Det Naturliga Steget utsattes jag för redan på 90-talet, när jag jobbade på Sydsvenska Handelskammaren (som den hette då). Det Naturliga Steget och förgrundsgestalten Karl-Henrik Robért ägnade sig då åt företagstillvänd verksamhet som beskrivits som en avlatsorganisation som hjälpte vilsna företag att skaffa sig en miljöprofil. Jag genomgick en kort utbildning som baserade sig på något jag skulle kalla en ideologi med premisser som var som hämtade ur luften snarare än urberget.
Vetenskapligt? Det var verkligen inte mitt intryck.
Det Naturliga steget baseras alltså på fyra grundsatser, hållbarhetsprinciper, om hur mänskligheten ska behandla klotet:
– Förhindra koncentrationsökning av ämnen från berggrunden i naturen.
– Förhindra koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion i naturen.
– Inte utsätta naturen för undanträngning med fysiska metoder.
– Inte skapa något som systematiskt förhindrar människor att tillgodose sina behov.
Dessa trossatser springer ur en djupt tillväxtskeptisk mylla. Det Naturliga Steget kom också att förlora sin ställning som miljöguru för näringslivet efter att stiftelsen angripits av en mycket kritisk folkbildare och samhällsdebattör, i form av kärnfysikern Tor Ragnar Gerholm.
Men Det Naturliga Steget har överlevt i andra former och lever tydligen nu också genom Urbergsgruppen.
En organisation som Urbergsgruppen anser alltså att man inte ska ta "ämnen från berggrunden" och använda dem. Det gör väl att organisationen av princip är emot alla typer av kalkbrytning, oavsett om det sker för att tillverka cement eller av andra skäl. I så fall kan man alltså inte veta om Urbergsgruppen är emot kalkbrytning i Klinte eller på File hajdar på grund av de villkor som råder just på dessa platser. Urbergsgruppen kommer sannolikt att vara emot all kalkbrytning, var den än ska ske och hur den än ska brytas.
Det funkar väl för en opinionsbildande kamporganisation. Men som vägledning för genuint osäkra, som sannolikt inte skriver under på Det Naturliga Stegets trossatser om koncentrationer av ämnen från berggrunden, så är det ju rätt värdelöst.
Om man anser att exempelvis cement faktiskt behövs, om än kanske helst i mindre kvantiteter än i dag, då får man lyssna på andra.