Visst kändes det bedrövligt när det tillkännagavs för några veckor sedan, att Almedalsveckan 2021 blir digital. Vem trodde det skulle bli så illa, när beslutet att ställa in förra årets vecka fick frän kritik förra våren. Ett år senare lever vi fortfarande med instruktioner om att hålla avstånd och en glad kväll på krogen har fått ersättas med handsprit.
Desto gladare blev jag av gårdagens nyhet att Almedalsveckan kortas till fem dagar när den återlanseras som en högst reell händelse i den gotländska verkligheten i valrörelsen 2022, istället för åtta dagar som det varit på senare tid (en dag per riksdagsparti).
Det verkar kanske som en defensiv åtgärd, men jag tror det stärker Almedalsveckan att anpassa den efter verkligheten. För de flesta besökarna under Almedalsveckan så har den aldrig varit mer en fem dagar lång. Med start på söndagen, så var de flesta gästerna redan utflugna eller på väg under torsdagen.
Almedalsveckan har fått efterföljare i andra länder. Efter att de fått lära sig av oss så finns det nu möjligheter för Almedalsveckan att lära sig av dem, exempelvis av Danmark, om hur man bör gå tillväga när olika partier ska dela dag. Jag hoppas att man använder den möjligheten, för det är naturligtvis viktigt att det blir bra när Almedalsveckan förändrar sitt upplägg.
Regionstyrelsen har möjlighet att fortsätta på förändringens väg, när den i juni ska bestämma om veckan ska flyttas från vecka 27 till vecka 26 eller inte. Att tidigarelägga veckan borde vara bra för alla parter. För Gotland innebär det en förlängning av högsäsongen. För besökarna minskar risken för att de behöver avbryta en påbörjad semester för all deltaga. För besöksnäringen och andra med ett direkt ekonomiskt intresse av Almedalsveckan så finns det god potential under vecka 27 även utan Almedalsvecka. Och de tre partier som kommer sist i Almedalsveckans tågordning slipper uppleva hur det är att hålla tal när åhörarna redan har åkt hem.
Med dessa förändringar borde man ha gjort mycket för att skydda och utveckla Almedalsveckans ställning och funktion, att sätta fokus på partipolitiken och bli en mötesplats för alla samhällsengagerade aktörer i den svenska gemenskapen. En kortare och vassare vecka som visar sig kapabel att lyssna sin marknad och anpassa sig efter dess önskemål, istället för att hålla fast vid ett koncept som bara blivit mer otympligt ju fler riksdagspartierna har blivit.