Klimatkrisens lösningar hittar vi genom att se framåt

Somliga verkar tro att klimathotet ska minskas genom att vi vrider tillbaka klockan och lämnar de tekniska vinningar som gjorts.

Vi behöver inte gå tillbaka till att transportera oss med häst och vagn för att lösa klimatkrisen.

Vi behöver inte gå tillbaka till att transportera oss med häst och vagn för att lösa klimatkrisen.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2021-12-18 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Men det är inte utvecklingen som lett oss fram till klimatkrisen, utvecklingen är också det som ska ta oss ur krisen. Gamla lösningar och metoder ska lämnas för nya och moderna.

Vi ska inte sluta resa, vi ska inte sluta köra bil eller köpa kläder. Om man tittar bakåt förlorar man incitamenten för att få fram nya bränslen och nya sätt att producera sånt som tidigare krävde plast eller utsläpp. 

Däremot finns det all anledning att stanna upp och tänka till kring slit-och-släng-mentaliteten. Det visste ju Siw Malmkvist redan 1967.

Då och då när man hamnar i högst vardagliga situationer inser man att det man trodde var enkelt och självklart plötsligt blir ett stort problem. Som när min kedja till badkarsproppen hela tiden lossnade och man skulle få tag en minimal liten mojäng för att få upp proppen. 

Det är ju bara att köpa en ny tänker man och går till affären. Men näserru det gick inte alls. Numera måste man köpa en helt ny "kopp" att skruva på. Man får väl vara glad att man inte behövde köpa ett helt nytt badkar...

Klockor, dammsugare och tv-apparater går väl knappt att laga nu för tiden om man skulle komma på tanken hellre än att köpa nytt.

Kläder fick man förr när de man hade var utslitna eller urväxta. Att renovera en fullt fungerande lägenhet när man flyttar in verkar vara regeln. Mobiltelefoner var en lyx för inte så länge sedan, i dag byter man vartannat år för att inte missa de allra senaste finesserna.

De initiativ som görs för att återanvända det som någon har slängt trots att det fungerar är verkligen att hylla. Nu kan man lämna saker vid återvinningen i Visby för att nån annan ska kunna få nytta av det. På Facebook finns många grupper där folk skänker eller säljer precis vad som helst och antalet second handbutiker ökar ständigt.

På transportsidan är det bil- och godstrafiken på våra vägar som är den största utsläppsboven. Ändå vi har en tendens att hellre vända blicken upp i skyn och peka finger åt flyget. Det är sjukt att flyget inte har mer ekonomiskt ansvar för sina utsläpp men det är inte flyget som är den stora boven.

Att sänka skatten på bensin och diesel hade varit smart om man gjort det för dem som inte kan välja bort bilen, traktorn eller skördetröskan. Inte för alla bilförare i tätorterna så att de kan fortsätta ligga i sina bilköer där bussar och tåg går samma väg bara några meter bredvid.

Det är inte vare sig klimatsmart eller på något annat sätt smart att tro att framtidens energi finns i kärnkraften. Här är det inte bränslet som är problemet utan avfallet.

Som vanligt när gotlandstrafiken ska förberedas för upphandling görs detta utifrån möjligheten att försämra trafiken. Inte bara av ekonomiska skäl, nu har man också klimatet att hänvisa till då utsläppen ökar i takt med antalet knop.

Står man stilla på samma fläck och tittar ner i marken så kan det tyckas rimligt att sänka farten för att minska utsläppen. Allt det andra får liksom komma i andra hand när miljömålen ska nås. Lyfter man blicken bara en liten aning kan man däremot se att framtiden redan är här, i alla fall inom räckhåll. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk