Deras perspektiv kommer sällan fram när debatten om regeringens repressiva kriminalpolitik skruvas upp till maximal volym. Men enligt en ny opinionsmätning från Indikator opinion som gjorts på uppdrag av arrangörerna bakom Järvaveckan, är stödet för regeringens kriminalpolitik starkare i de utsatta områdena än många tror (SVT 11/3).
En överväldigande majoritet vill se mer polisiär närvaro – inte mindre. De flesta är ganska eller mycket positiva till dubbla straff för gängkriminella, sänkt straffmyndighetsålder och anonyma vittnen.
Personer med utländsk bakgrund som bor i utsatta områden är mer positiva till kameraövervakning och inrättandet av ungdomsfängelser. Till och med det kontroversiella förslaget om visitationszoner har starkare stöd än många tror. På totalen är ungefär hälften av de tillfrågade för och hälften emot. Men bland dem med utländsk bakgrund som bor i utsatta områden är det fler som är mycket positiva till förslaget än i landet i stort.
Undersökningen visar också att lag och ordning inte är någon höger-vänster-fråga i utsatta områden. Majoriteten av de svarande lutar mer åt vänster. Ändå är stödet även för de mest repressiva åtgärderna starkt.
Det är inte riktigt den bilden vänstern i allmänhet brukar måla upp av förorten. Ja, många av de svarande vill också se minskade klyftor. Och ja, många vill satsa mer på förebyggande åtgärder. Men undersökningen visar att synen på lag och ordning bland boende i utsatta områdena inte är annorlunda än andras. Och varför skulle den vara det?
Professor Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet har i stora intervjustudier tidigare visat att förtroendet för polisen ofta är större i förorten än bland svenskar i gemen. Det beror förstås på att de som bor där brottsligheten är som värst också löper störst risk att drabbas av den. De behöver polisen allra mest.
Det betyder inte att man kan bortse från de rättssäkerhetsrisker som flera av regeringens mest långtgående förslag är behäftade med. Därför är det viktigt att de lagförslag som nu träder i kraft på kort tid följs upp efter hand. Regeringen har all anledning att ta kritikernas farhågor på allvar.
Resultaten från undersökningen visar dock att man ska akta sig för att göra sig själv till uttolkare för andras rättsuppfattning. Här behöver vänsterns alla representanter som annars – helt korrekt – påpekar vikten av att inte kollektivisera människor med utländsk bakgrund leva som de lär.
I de utsatta områdena där gängen härjar som värst finns många av de brottsoffer som drabbas allra mest. De kan tala för sig själva. Om man pratar mera med dem i stället för om eller åt dem kan man få en del oväntade svar.