Lyssna till Finlands president

Finlands president Sauli Niinistö höll sedvanligt tal på nyårsdagen. Hans sista tal i rollen och väl värt att lyssna på eller läsa.

Sauli Niinistö, här i samband med det nordiska toppmötet i Oslo i december.

Sauli Niinistö, här i samband med det nordiska toppmötet i Oslo i december.

Foto: Cornelius Poppe

Ledare2024-01-05 08:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Talet skulle nästan lika gärna kunnat ha varit riktat till svenskar. Så lika är Sveriges och Finlands situationer. 

Ett budskap handlade om Rysslands krig i Ukraina och fortsatta hot mot andra grannländer. Här sa Niinistö att Europa måste vakna. Nu gäller det att rusta – inte för krig utan för fred. Europa måste svara upp mot den ryska utmaningen och fortsätta att stötta Ukraina samtidigt som vi bygger upp den egna försvarsförmågan. Ett mer resolut europeiskt åtagande skulle ta udden av spekulationerna om vad som kan hända efter det amerikanska presidentvalet. Europa måste ta ansvar för sin säkerhet. 

Ur ett svenskt perspektiv går det att fundera på om vi verkligen har insett allvaret i situationen. Våra egna planer för upprustning går i maklig takt. Men hotet mot vår region är här och nu.

Niinistö hade också ett positivt budskap. Han pekade på att Norden blivit en tryggare region tack vare Finlands, och snart Sveriges, Natomedlemskap. För första gången finns nu de nordiska länderna inom samma säkerhetspolitiska allians. Samtidigt som omvärlden blivit osäkrare har Norden integrerats ytterligare. Den gemenskapen vill Niinistö att vi ska använda mer aktivt. 

”Vår nordiska sammanhållning är erkänd och uppskattad. Norden och det nordiska har nu en attraktionskraft, vi måste utnyttja den tillsammans, i allt från fredsbyggande till ekonomi.”

Det är en uppmaning vi bör lystra till. Norden är en av världens mest stabila regioner. Industri och forskning är i absolut världsklass. Vi har kommit längre än många andra i klimatarbetet, jämställdhet mellan könen, frihet från korruption, ett jämlikt arbetsliv, hälsa och livskvalitet.  Till det kommer det faktum att vi i osäker tid har en fungerande integration av våra länder. Nog borde vi kunna göra mer för att skynda på och stärka det nordiska?

Från svenskt håll borde vi till exempel säga ja till att utöka Nordiska ministerrådet till att även få ett råd för infrastrukturfrågor. Gemensamma projekt för transporter, energiöverföring och IT-struktur skulle stärka den nordiska regionen. Idag kritiseras Sverige för att vara det enda land som inte vill se ett tätare och mer strukturerat samarbete inom området. 

Ett tredje och sista inspel från den finske presidenten handlade om skolan. Niinistö sa: 

”Finlands viktigaste kapital är kunskap. Kunskap har vi haft för att vi har värdesatt lärande, undervisning och lärare. Läsning, räkning och gymnastik – kanske är de föråldrade uttryck från folkskolan. Men utan dessa färdigheter och god fysisk hälsa klarar sig våra unga inte i livet, trots moderna undervisningsmetoder och inlärningsmiljöer. Introduktionen till en komplex värld kan börja från helt enkla utgångspunkter.”

Det är ett budskap som även bör tas in i den svenska debatten. Digitalisering och artificiell intelligens i all ära, men allting börjar med goda baskunskaper.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.