Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll förklarar här nedan vad som händer med planerna för byggandet av lägenheter i Slite.
Det är väldigt positivt att man jobbar vidare med frågan för att komma vidare med uppdraget att bygga eftertraktade lägenheter i Slite.
Jag tolkar hennes svar som att det är regionen som genom en alltför detaljerad plan har satt käppar i hjulet. Man har försökt bygga enligt den planen men tvingades alltså ge upp.
Som ett alternativ ska man nu bland annat utreda möjligheten att använda de kombihus som jag berättade om häromdagen, det gick alltså inte, som jag tolkar det, utifrån den första planen som regionen lagt fram.
Behövs alltså en planändring där regionen inte pekar exakt vilken sorts hus det är som ska byggas? Går det att få en snabb hantering av detta?
Många frågor kvarstår dock, som det där med marknadsvärdet, och nya kommer till.
Om man har en nära och pågående dialog med ägarna, som ju är samma myndighet som gör planerna, hur kunde då ärendet gå så långt att det stoppades först efter allt var bestämt och förhoppningarna uppbyggda?
Lyssnar inte regionen på expertisen i Gotlandshem om vad som är möjligt och inte?
Jag efterlyser även synpunkter, reflektioner och politiska visioner i frågan från de politiska partierna. Vad har man gjort för att förenkla planarbetet så att det går att bygga även på landsbygden?
* * *
Meit Fohlin (S) replikerar också här på sidan i dag om min kritik av S-löftena i partiets skuggbudget.
Det jag har kritiserat och kallat populistiskt är att utlova nya verksamheter och utökningar av befintliga med hjälp av det tillskott vi får i den nya kostnadsutjämningen.
Det är oseriöst och dålig politik eftersom hela syftet med denna är att kompensera för befintliga kostnader i befintlig verksamhet.
Det går inte att bygga en långsiktigt hållbar verksamhet på att resultatet varje år ska räddas av engångsintäkter som under de rödgröna åren Meit Fohlin hänvisar till.