Tobaksindustrin har inte ändrats på tio år

Branschen bakom det vita snuset har avslöjats. Det visar sig vara en väldigt smutsig bransch som bryter mot mänskliga rättigheter.

Vitt snus marknadsförs främst till unga tjejer. Bakom ligger en smutsig bransch.

Vitt snus marknadsförs främst till unga tjejer. Bakom ligger en smutsig bransch.

Foto: Maria Hedenlund

Ledare2024-12-12 07:41
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En granskning som gjordes nyligen visar hur dåliga arbetsförhållanden ligger bakom det vita snuset. Samtidigt så är det rekordmånga ungdomar som snusar vitt snus. Vid avslöjandet reagerar tobaksindustrin som om det här vore nyheter för dem men det är och har alltid varit en smutsig bransch.

Tobaksfakta och A Non Smoking Generation är två organisationer som länge drivit frågan om nikotin och tobak. Man har exempelvis föreläst sedan 2013 om frågan och visat dokumentären Tobaksbarn. Dokumentären visar hur barn och unga arbetar på tobaksplantager. Nikotinförgiftade, med långa och hårt arbetande dagar i solen händer det att de kollapsar eller behöver sjukvård. De mår inte bra. Samtidigt är miljöpåverkan enorm. Dokumentären visar en verklighet som ger alla argument till varför någon aldrig borde snusa eller röka.

Många kanske väljer vitt snus för att det ska vara tobaksfritt, men det innehåller fortfarande nikotin, vilket innebär att man behöver utvinna nikotinet från tobaksplantor. Man stöttar alltså exakt samma bransch som om man hade snusat med tobak. Många vet dock inte om det här. Märken som Velo och Zyn har snabbt blivit väldigt populärt bland unga – inte bara i Sverige, utan det har också ökat internationellt. Snus som traditionellt setts som en svensk grej som har blivit populariserad genom bland annat sociala medier med det vita snuset. Enligt Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning så snusade tio procent av svenskarna vitt snus minst en gång i månaden under 2023.

Enligt granskningen som P3 Nyheter gjort så plockar arbetarna tobak utan skydd och tjänar runt 20 kronor per dag – vilket inte ens motsvarar en halv minimilön. Man har spårat nikotinet från Zyn och Velo till Gujarat i Indien. Avsaknaden av skyddsutrustning innebär att man riskerar nikotinförgiftning genom att ta i plantorna med sina bara händer. 

Det är exakt samma historia som 2013 och filmen Tobaksbarn. Branschen ser likadan ut. Människor som utnyttjas och utsätts för hälsorisker för att kunna bidra till människors beroende av nikotin. 

Vi ska inte heller glömma bort att det här är en bransch som är beroende av nya, unga kunder. Då rökare dör behöver man hitta nya kunder som man kan få med i ett livslångt beroende. För det innebär livslånga kunder. Unga idag tycker inte om cigarettrök – därmed utvecklades vapes. De tycker inte om snus med tobak – därmed utvecklades det vita snuset. Det är en bransch som tjänar pengar på människors ohälsosamma beroenden. Det är en av de mest oetiska branscherna som finns. 

Det är därför provocerande att Swedish Match och British American Tobacco Sweden som äger märkena menar att man alltid kräver skyddsutrustning och att man inte vetat om att arbetsförhållandena varit så dåliga. Det har varit lika dåligt sedan minst tio år tillbaka. Branschen har sett ut så här globalt. Så antingen ljuger man eller så har man stoppat huvudet i sanden och låtsats som ingenting händer ute på plantagerna. 

Unga har sedan avslöjandet känt sig grundlurade över att nikotinet utvinns från tobaksplantor. Många har ringt och mejlat företagen, vilket är väldigt bra. Man ska använda sin konsumentmakt. Men tyvärr är lösningen att sluta använda produkterna - något som ofta är svårt på grund av beroende. En annan lösning är en politisk sådan. EU borde införa lagar mot detta. Man har redan infört krav på större företag att säkerställa mänskliga rättigheter - inklusive god lön och hälsosam arbetsplats - i deras leverantörsled. Det här är ett krav som måste gälla tobaksbranschen som redan är problematisk. 

Att genom modernt slaveri dra in unga i farliga beroenden är problematiskt på så många nivåer. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.