I lördagens ledare benämnde Gotlänningens politiska redaktör Eva Bofride Centerpartiet som ”partiet som under många år varit synonymt med Gotland”.
Det skulle vara intressant att se den undersökning Bofride baserar sitt uttalande på. Jag kan nämligen tänka mig många andra både personer som besöksmål som skulle kunna vara synonymt med Gotland.
Artister som Babben Larsson, Ainbusk, Clara Klingenström och Di Sma. Besöksmål som Ringmuren, Lummelundagrottan, Hoburgsgubben och Visby innerstad som Unesco finner så viktig att bevara att den finns smed på deras världsarvslista.
Alla dessa exempel är enligt Gotlänningens ledarsida att anse som mindre synonyma med Gotland än Centerpartiet.
Man blir lite fundersam på hur redaktören tänkt.
Jag tror till och med att ”Gotland, rosornas ö” ligger före C, som synonymt för Gotland, om det skulle göras någon undersökning. Och trots att rosen är Socialdemokraternas partiblomma kan jag inte påminna mig att någon S-märkt tagit ifrån tårna och försökt kidnappa uttrycket i partipolitiskt syfte. Trots att Socialdemokraterna varit största parti på Gotland sen kommunsammanslagningen.
Vid två tillfällen 1976 och 2018 hade partiet lika många mandat i fullmäktige som Socialdemokraterna. Alla andra val har C varit mindre än S.
Det finns många personer och besöksmål som förknippas med Gotland och Socialdemokraterna har varit största parti i minst 50 år, ändå skriver Bofride att Centerpartiet under många år varit synonymt med Gotland. Snacka om hybris.
Snippadomen
Den uppmärksammade snippadomen är nu överklagat av riksåklagaren, RÅ. Det var då för väl.
Domen som blivit hårt kritiserad av de flesta som sätter barnens rättigheter högt upp på sin agenda är problematisk. Det räcker inte med en ”korkad” dom för att Högsta domstolen ska ta upp en överklagan. Det måste finnas andra orsaker exempelvis felaktig hantering.
Det som nu skett är att Riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska undanröjer domen och skicka tillbaka den till Hovrätten för ny bedömning. RÅ skriver i sin överklagan att ett flertal fel har begåtts under hovrättens handläggning och dom. Bland annat påpekas domstolens skyldighet att klargöra otydligheter under rättegången. Men RÅ vill även att HD utreder domstolens skyldighet att ta upp alternativa brottsrubriceringar om de ser att det kan vara aktuellt.
Nu får vi bara hoppas att Högsta domstolen ser samma problem med domen som riksåklagaren gör.