"Regionen bör fortsätta att välja biogas i första hand"

Det är inte orimligt att ha en öppen definition av fossilfritt bränsle för upphandlad trafik. Det får dock inte leda till att regionen överger biogasstrategin.

Thomas Hedin, Miljöbilscentrum, arbetar för att fler gotlänningar aktivt ska välja bort fossila bränslen.

Thomas Hedin, Miljöbilscentrum, arbetar för att fler gotlänningar aktivt ska välja bort fossila bränslen.

Foto: Erik Daun

Ledare2022-03-26 07:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det har visat sig att ambitionen att ha biogas som definierat bränsle i regionens upphandlade trafik stöter på problem. Just nu är tillgången på biogasbilar begränsad säger de som vet. 

Det går dock utmärkt att konvertera sin bensin- eller dieselbil till att drivas med biogas och behovet av stimulans av inhemskt producerat bränsle är större än någonsin. Alla har insett att det är orimligt att ett opålitligt land som Ryssland ska kunna ta hela Europa som gisslan genom att reglera tillförsel och priser på olja och gas.

Därmed är biogasen verkligen inte uträknad, snarare tvärtom. Även om det går mode även i miljöbilar så är biogasen ett stabilt bränsle som dessutom utgör en viktig kugge i ett större perspektiv genom att bränslet produceras av restprodukter från lantbruk och hushållssopor. Inte minst är gotländsk biogas en nyckel för fossilfria färjor i gotlandstrafiken.

Biogas fortsätter därmed att vara ett mycket bra alternativ och får bara produktionen långsiktigt hållbara villkor finns alla möjligheter att slippa beroendet av fossila bränslen samt import av biobränslen.

Lyckligtvis verkar detta också vara regeringens intention. I går presenterades en ny förordning som innebär att den som producerar biogas kan få stöd, om biogasen uppgraderas till samma kvalitet som naturgas. 

"Det kan på sikt minska beroendet av import av fossil naturgas eftersom biogasen då till exempel kan ersätta naturgas i industrier eller användas som bränsle i gasbilar, tunga lastbilar och sjötransporter" skriver regeringen i ett pressmeddelande.

I budgetpropositionen för 2022 avsattes 500 miljoner kronor i syfte att öka produktionen av biogas och stärka producenternas konkurrenskraft. Under 2023 och 2024 föreslås att 700 miljoner kronor per år tillförs för samma ändamål. Satsningen föreslås fortsätta till 2040.

Sedan 2014 finns en politiskt antagen strategi som säger att Region Gotland som drivande biogaskonsument ska bidra till biogasens utveckling på Gotland.

Detta kan man självklart fortsätta att sträva efter även om man inte kan låsa fast sig vid ett bränsle rent formellt med risk att stå utan bilar eller trafik.

Man får hoppas att det finns fortsatt politisk enighet kring den ambitionen. 

VINN EN BOK

Nu kan du bli en av fem som vinner Anna Janssons senaste bok "Onda drömmar". Allt du behöver göra är att svara rätt på en fråga. Mejla ditt svar till: gotlanningen@gotlandstidningar.se senast fredag den 8 april, klockan 12.00.

Tävlingsfråga:

På måndag den 28 mars är det sammanträde med Gotlands regionfullmäktige. Var då?

1. Ljusgården, Visborg.

X. Grönt centrum, Roma.

2. Hemsegården.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.