S Gotlands valprogram är en allmängiltig önskelista

En önskelista med 94 punkter utgör Socialdemokraternas lokala valprogram. Jag kan skriva under på 92 av dem.

Filip Reinhag och Meit Fohlin är några av dem som ska konkretisera Socialdemokraternas önskelista till politiska förslag.

Filip Reinhag och Meit Fohlin är några av dem som ska konkretisera Socialdemokraternas önskelista till politiska förslag.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Ledare2022-05-18 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vid presentationen av de gotländska socialdemokraternas valprogram förklarades att man jobbat med detsamma ända sedan valförlusten 2018.

Fyra års arbete har landat i nära 100 punkter under dessa rubriker: barn och unga, bostäder, kommunikationer, klimat, trygghet, medarbetare, vård, äldre, landsbygd, kultur, fritid.

Alla punkter börjar med: Vi vill. 

Alla punkter är också extremt allmängiltiga. Det enda som sticker ut som politiskt är att man vill ha bort företagarna från skolan och äldreomsorgen. Förutom detta kunde programmet tillhöra vilket parti som helst.

Några exempel: Vi vill främja aktiv fritid och bättre folkhälsa. Vi vill ha ett gott serviceutbud med spridning över ön. Vi vill skapa fler bostäder på landsbygden. Vi vill ta tillvara lokal initiativkraft. Vi vill motverka alla former av segregation. Vi vill påskynda utvecklingen av klimatsmarta transporter. Vi vill hitta lösningar för att ta vara på mer vatten. Vi vill ha en trygg och säker bastrafik med färja. Vi vill underlätta bygglovsprocessen. Vi vill att skolor och förskolor av god kvalitet ska finnas spridda över ön. Vi vill ha en jämlik skola där alla barn får undervisning efter behov.

Något av det är ju till och med stadgat i lag eller redan fattade lokala beslut så man får väl anta att Socialdemokraterna mer vill värna dessa. 

Jag är faktiskt uppriktigt förvånad över bristen på skarpa förslag med tanke på att man i debatten menar att det i stort sett inte hänt något bra sedan 2018 då Socialdemokraterna inte längre fick gotlänningarnas förtroende att leda regionen.

Socialdemokraterna heter ju Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. Men det här med arbete är inte prioriterat i valprogrammet för Gotland. Man hade ju onekligen velat veta mer om hur man till exempel ser på framtiden för stenindustrin där partiet duckat i alla skarpa ärenden genom att fokusera på formalia för att kunna kritisera Alliansen.

Just denna gren av arbetarrörelsen har man i och för sig till stora delar tappat på Gotland så trycket kanske inte är så stort för att stå upp för stenindustriarbetarna. Företag och näringsliv i stort saknas för övrigt i programmet. 

Önskelistan innebär uteslutande ökade kostnader men ingenting nämns hur man ska se till att säkra skatteintäkter genom ett starkt näringsliv. Vill man höja skatten? Att önska är lätt, att förklara hur det ska gå till är svårare.

Eftersom önskningarna och den politiska viljan att stärka vård, skola, omsorg, den gröna omställningen, kultur och fritid, delas med de flesta partier är frågan varför man ska rösta på Socialdemokraterna. Det enda som sticker ut är att de är emot företag inom välfärd och kultursektorn (kommersialisering av kultur ska "motverkas").

Nu är det långt till valet och ännu hinner de mer konkreta hur-frågorna presenteras. Men hittills är temperaturen i "regeringsalternativet" låg.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.