Min första reaktion på att Region Gotland inför parkeringsavgifter i bostadskvarteren runt lasarettet var förståelse. Den som har tagit bilen för ett ärende med anknytning till lasarettet löper stor risk att tvingas köra av och an i jakt på en plats som man kan ställa bilen på. Även om man trodde att man var ute i god tid, så känner man snart hur den börjar löpa ut. Och när man väl lyckas hitta en plats så kan promenaden bli mycket längre än man planerat för. Speciellt om man har lite svårt att gå.
Då är vi ju i alla fall fjärran från den tid då Region Gotland ville införa parkeringsavgifter med det huvudsakliga syftet att dra in pengar till tekniska nämnden. Ambitionerna om att påverka var och hur medborgarna parkerade var ytterst oklara eller helt obefintliga.
Nu finns det åtminstone ett syfte och en ambition att avhjälpa reella problem på Åhsbergsgatan, Vikingagatan, Gullängsgatan, Spitelgatan, Pilängsgatan och Trojaborgsgatan. Teknikförvaltningen uttrycker bokstavligen i pressmeddelandet att man med hjälp av p-avgifterna vill öka tillgången på lediga parkeringsplatser i området.
"Anledningen till att gatorna blir avgiftsbelagda är skapa större omsättning på parkeringsplatserna och därmed blir det alltså lättare att hitta en ledig parkeringsplats".
Om man ändå hade stannat där.
Men det finns inte bara ett syfte. Det finns två. Och de båda syften man anger är inte förenliga.
Teknikförvaltningen skriver nämligen också att:
"Beslutet att införa avgift på ovanstående gator är också ett steg mot att förverkliga Region Gotlands gällande parkeringsstrategi där många mål rör miljöfrågor och ett hållbart resande."
Så man inför parkeringsavgifterna för att underlätta för bilister. Men med parkeringsavgifterna följer man samtidigt en strategi som syftar till att motverka bilismen och premiera andra fortskaffningsmetoder som kollektivtrafik, cykling eller apostlahästarna.
Regionens berättelse om varför man gör det man gör hänger inte ihop.
Tyvärr visar sig den bilfientliga strategin exempelvis när man utformar parkeringsnormen så att det byggs nya bostadsområden med ett otillräckligt antal parkeringsmöjligheter. Lita på att det kommer att skapa nya situation där det är svårt att bli av med bilen och att detta i sin tur kan skapa nya tillfällen till nya eller högre p-avgifter för att det ska bli "lättare" att parkera.
Medborgarna visar inga som helst tecken på att vilja ge upp privatbilismen. Det borde avspegla sig i samhällsplanering, annars skapar man problem istället för att lösa dem.
När blir fler parkeringsplatser Region Gotlands lösning på ett parkeringsproblem?