Sedan Ukraina invaderas av Ryssland tidigare i år har många i vår närhet funderat på vad man skulle göra om hotet mot Sverige skulle öka. Tidigare i år bunkrade många upp med torrvaror och trangia-kök – allting för att eventuellt kunna överleva ett par dagar i ett skyddsrum. Den dåvarande regeringen reagerade med en Nato-ansökan. Vi gjorde alla vad vi kände var mest proaktivt just då. En del vände sig till Försvarsmakten. Men nu, nio månader senare har det normaliserats litegrann och förberedelseinstinkten har lagt sig. Trots det, försöker Försvarsmakten med sin nya reklam rekrytera personal. Men kommer de lyckas med sin retorik?
De stora affischerna stirrar en rakt i ansiktet: ”Vi söker dig som alltid tar hand om andra. Och dig som hellre tar hand om annat.” Under värnplikten finns det tydligen mycket man kan göra, som passar olika personers styrkor och olikheter. Och att man kan läsa mer på deras hemsida. Affischerna föreställer en sjukvårdare samt en ung tjej vid ett flygplan. Det är uppenbart vilka reklamen riktar sig till. Och ja. Det är viktigt att i osäkra tider ha ett starkt försvar. Inte minst på Gotland. Och det är viktigt att personerna inom Försvarsmakten representerar samhällets alla grupper. Men det är en sak som skaver. De oändliga rubrikerna om trakasserier inom Försvarsmakten som aldrig tycks ta slut.
Under pandemin ökade sexuella trakasserier och mobbning i synnerhet bland kvinnor inom Försvarsmakten. Under metoo-rörelsen så var det många kvinnor inom armén som gick ut och delade sin historia och ett kort tag därefter fick det en viss skärpningseffekt, medan siffran nu har ökat på nytt igen. Och de som drabbas är unga kvinnor, som är den största personalkategorin som Försvarsmakten försöker utöka och nå med sin nya reklam.
Ett utrymme som så länge varit mansdominerat kan vara väldigt skrämmande för unga tjejer som precis gått ut gymnasiet. Det är därmed av största möjliga vikt att Försvarsmakten skapar en trygg miljö för dem de försöker rekrytera. Det är främst konsekvenserna av olämpligt beteende som är alldeles för mesiga. I flera fall där kvinnliga soldater anmält högre rankade män för tafsande och sexuella trakasserier har den enda konsekvensen varit några dagars löneavdrag. Dessutom är det så att när Försvarsmakten tillämpar löneavdrag så handlar det endast om 25 procent av lönen som dras bort. Dessa män borde polisanmälas och stängas av permanent från Försvarsmakten. Kvinnorna som anmäler möts dessutom ofta av repressalier.
Det var inte förrän 2020 som man införde gratis mensskydd inom Försvarsmakten. Ännu ett sätt att försöka öka antalet kvinnliga rekryter till 30% fram till 2025. Men det saknas fortfarande trosor. Hur kvinnor som gör värnplikten ska kunna använda bindor i kalsonger är det ingen som kan svara på. Det visar på ytterligare problem inom Försvarsmakten och hur man inte har med sig ett jämställdhetsperspektiv i flera olika aspekter.
Det hela skapar en oacceptabel kultur som inte är trygg för unga kvinnor. Vill man att fler kvinnor ska söka sig till Försvarsmakten så behöver man värna om en kultur som accepterar och respekterar kvinnor. Det räcker inte att skapa reklam som vänder sig till kvinnor och visar på mjuka värden, då Försvarsmakten är en otroligt hård miljö. Man söker kvinnor som alltid tar hand om andra, men vem ska ta hand om kvinnorna? Där har Försvarsmakten inte bara ett ansvar som arbetsgivare, utan också som svensk myndighet.