På senaste tiden har vi hört mer om ombildningsbranschen. Företag som köper upp hyreslägenheter och sedan omvandlar dem till bostadsrätter. Efter mycket om och men har regeringen tillsatt en utredning som ska granska branschen. Något som förhoppningsvis kommer skapa ordning och reda på bostadsmarknaden och därmed också gynna Gotland.
Regeringen har sett de problem som kommer med att företag gör om hyresrätter till bostadsrätter. Företagen tvingar indirekt de boende att antingen köpa ut sin egen lägenhet för dyra pengar eller tvingar dem att flytta någon annanstans. Ofta görs det med argumentet att lägenhetshusen är i dåligt skick. Det är dock inget annat än en dålig ursäkt för att få en så homogen grupp individer som bor där som möjligt.
Att privata företag går in och försöker göra vinst på befintliga bostäder är inget nytt. Vi har sett det utanför Kristianstad och vi har sett det i Malmö. Det är viktigt att bostadsmarknaden ska kunna erbjuda en blandning av hyresrätter och bostadsrätter. Alla har inte råd eller vill inte köpa en bostad. Ska de glömmas bort för det?
Ibland är motivet politiskt. Man vill att en viss typ av person ska bo på ett ställe, medan det i många fall handlar om att tjäna pengar. Det förstnämnda har man sett i kommuner som styrs av Moderaterna, där de river hyresrätter för att göra plats för bostadsrätter. Ofta ett sätt att göra sig av med människor som har det sämre ekonomiskt ställt, eller nyanlända personer. Man vill helt enkelt bygga sin version av ett drömsamhälle och konsekvenserna blir människor som står utan boende.
Även Gotlandshem har varit drabbade då ombildningsföretag gjort reklam som varit förvirrande för de boende. Man formulerade sig på ett sätt som gjorde att det gick att tolka som om hyresrätterna som man äger skulle göras om till bostadsrätter.
Stora diskussioner rådde också tidigare i år då rädslan för att bristen på studentlägenheter skulle bli värre i och med att Region Gotland sålde alla sina studentbostäder. Det stod osäkert ifall lägenheterna skulle förbli studentlägenheter eller vad som skulle göras av dem. Även om ett sådant beslut inte nödvändigtvis behöver få negativa konsekvenser så ökar risken i och med att privata aktörer inte behöver agera i allmännyttans intresse. De har således färre krav på sig att fortsätta hyra ut alla tillgängliga lägenheter.
Rädslan för att omvandlingen av lägenheter kommer ske kan förhoppningsvis minska, ifall utredningen anser att omvandlingsbranschen agerar felaktigt. Även om en sönderprivatiserad bostadsmarknad inte är att föredra, så kommer utredningen kunna se till att privata företag inte kan bete sig hur som helst. Utredningen kommer således hålla dessa företag i schack.
Det gör att i framtida situationer där Gotlandshem känner ett behov av att sälja lägenheter till privata aktörer, kan både regionen och de som bor i lägenheterna känna sig trygga med att lägenheter finns för alla, oavsett önskad bostadsform.