I veckan kom rykande färsk statistik från SCB gällande hyror i bostadslägenheter. Hyreshöjningen blev i genomsnitt 1,4 procent i år, mot 1,9 procent i fjol. Enligt SCB är snitthyran för en trerumslägenhet nu 7 520 kronor per månad.
Hyran per kvadratmeter och månad är nu för Gotland i snitt 98 (93 för 2020) medan den för riket är 100 kronor (98 för 2020).
Gotland ligger alltså under riksgenomsnittet enligt SCB, ser man på en lägenhet på 70 kvadratmeterhade den förra året en hyra på 6 510 kronor medan rikssnittet för en lika stor lägenhet var 6 860 kronor.
Häromdagen gick Gotlandshem ut med sitt bud inför hyresförhandlingarna för nästa års hyror, bolaget anser att hyrorna behöver höjas med 5,3 procent. Hyresgästföreningen kommenterade att kravet var oskäligt. Som vanligt inför en förhandling alltså.
Jag är själv hyresgäst i Gotlandshem och ser gärna till en så liten hyreshöjning som möjligt så klart. Men vårt kvarter var också ett av dem som fick en blygsam sänkning av hyran när man gjorde översynen nyligen för att jämka hyresläget mot standard, läge och annat som i vanliga fall är en självklar grund för hyra eller köpeskilling.
Allmännyttan ska numera inte ha någon särbehandling av ägaren men har ändå en rad krav på sig som privata aktörer inte har. Och man får inte höja hyran för mycket samtidigt som det klagas på uteblivet underhåll och man får inte sälja av fastigheter för att kunna bygga nytt. Allmännyttan ska ha tydliga krav för att tillmötesgå just allmänhetens behov av bostäder till ett rimligt pris. Men man måste också ges affärsmässiga möjligheter att få lönsamhet i verksamheten.
Det planerade nybygget på A7 som bland annat skulle inhysa Gotlandshems kontor stoppades av politikerna. Man får anta att det kom fram kalkyler som visade att bygget och uthyrningen till andra aktörer som var på gång inte skulle ge den lönsamhet man hoppats på.
Så nej, Gotland har inte de högsta hyrorna. Men ser man på de kostnader som ska täckas av hyran får man delvis en annan bild. I Nils Holgersson-rapporten jämförs kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning mellan landets kommuner. En rapport som tas fram i samarbete mellan Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.
Jämförelserna görs genom att flytta en fiktiv bostadsfastighet till landets alla kommuner och jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.
I den totala sammanräkningen hamnar Gotland på 255 plats av landets 290 kommuner. Inte så bra alltså. Som mest betalar man 2 543 kronor och som minst 1 510, skulle lägenheten placeras på Gotland skulle man få betala 2 242 kronor.
Det är framför allt kostnader för VA som gör att vi hamnar långt ner på listan. Här har vi 14:e högsta kostnad i landet, i snitt 7 211 per lägenhet och år, alltså cirka 600 kronor i månaden.
I många hyror är alltså alla dessa kostnader inräknade.
Med det sagt får man nog ändå anse att den höjning av hyran som Gotlandshem nu går in i förhandlingarna med är rekordhög. Den behöver man förklara mer än med att "pengarna behövs". Befintliga hyror går redan till bland annat underhåll, samtidigt nyanställde Gotlandshem 20 personer under 2019.
Informationen och dialogen med hyresgästerna har också stor utvecklingspotential. Hyresgästföreningen företräder inte ens hälften av landets alla hyresgäster så att föra dialog via den fungerar inte längre.