Många pusselbitar på plats och det stör högerblocket

I det läge som råder kan man välja att sitta bredvid och häckla eller vara med och lösa situationen så att landet kan ledas.

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, LO:s ordförande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson under en gemensam pressträff om det nya LAS-avtalet.

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, LO:s ordförande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson under en gemensam pressträff om det nya LAS-avtalet.

Foto: Duygu Getrien/TT

Ledare2021-11-11 06:37
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Beskedet under gårdagen att Centerpartiet släpper fram Magdalena Andersson som statsminister ledde till en rad sura kommentarer från höger.

Bland andra:

Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah på Twitter: "Centerpartiet - för den som vill ha en sosse som statsminister! (- - -) Tänk att det bara ett par år sedan som deras ungdomsförbund kampanjade med ”Kristersson Lööf” tröjor."

Ja tänk, den tiden då Kristersson stod fast vid löftet till väljarna att hans parti inte tänkte samarbeta med Sverigedemokraterna. Inte på grund av något som varit utan för att man står för långt ifrån varandras grundläggande värderingar.

Jesper Skalberg Karlsson, också Twitter: "Bra information till väljarna - det är Annie Lööf som väljer att säkra Socialdemokraternas maktinnehav.".

Centerpartiet har meddelat att man släpper fram Magdalena Andersson som statsminister. Inget löfte gavs om stöd för budget, inget beslut om nån samverkan inför valet nästa år.

Efter att överenskommelsen om "stranden och skogen" presenterats lämnade Löfven in sin avskedsansökan, därtill berättade LO och Svenskt Näringsliv i går förmiddag att man var överens om en uppgörelse kring LAS.

Både C och MP var jättenöjda med uppgörelsen kring stranden och skogen vilket borde vara omöjligt eftersom partierna står så långt ifrån varandra i dessa frågor. Av det som presenterades låter det som att Centerpartiets krav har tillmötesgåtts. Kanske insåg Miljöpartiet till sist att deras skräckpropaganda helt enkelt saknade grund i de faktiska förslagen?

Hur man än vänder och vrider på möjliga konstellationer har ingen av dem majoritet i riksdagen. Det krävs överenskommelser mellan olika partier från de olika blocken. Från högerläktaren hånas talet om mitten men om hälften av alla väljare står till höger och den andra åt vänster, var ska då kompromisserna ske?

Vad Centerpartiet och Vänsterpartiet väljer att göra inför valet nästa år vet ingen i dag. Det är inte osannolikt att Miljöpartiet – som enligt alla opinionsmätningar står utanför riksdagen – kommer att gå i opposition för att överleva.  

Ser läget ut som i dag där M, KD och L fortsätter att välja SD framför en borgerlig allians – då hoppas jag att även Centerpartiet går i opposition.

Sveriges Radio P4 har med hjälp av Novus gjort en opinionsundersökning för hur 515 gotlänningar skulle rösta i riksdagsvalet om det var val i dag.

Socialdemokraterna får i denna kraftigt ökat stöd medan C och M minskar. V och MP ökar också rejält medan SD ligger på ungefär samma nivå som i valet. Varken L eller KD skulle komma in i riksdagen om de 515 gotlänningarna fick bestämma.

Några dagar innan radions undersökning kom en Skop-undersökning om opinionsläget i kommunerna. Här finns inga lokala siffror men bilden är en helt annan än i den gotländska undersökningen av riksdagsvalet.

Här backar Socialdemokraterna rejält och Moderaterna är nära att bli största parti bland landets kommuner.

Det skiljer generellt ganska mycket mellan hur gotlänningar röstar i riksdagsvalet jämfört med i kommunalvalet. För rikets del visar SKOP-mätningen att allra störst skillnad när man jämför rikspolitiken med kommunerna finns i Sverigedemokraterna. Stödet i kommunerna är 7 procentenheter lägre än i riket.

Insikten att det är gotlänningarna, inte partierna, som bestämmer vilka personer från vilka partier som ska representera Gotland i riksdagen är viktig att sprida.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.