Många sprickor i Januariavtalet

De senaste dagarna har det blivit allt tydligare att regeringsunderlaget har sprickor och hela tiden har varit skakigt.

Ledare2021-02-09 05:54
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Trots att Liberalerna ofta betraktas som januarisamarbetets problembarn bubblar svåra konflikter mellan alla inblandade partier.

Den största sprickan just nu finns i migrationsfrågan. Centerpartiet och, framför allt, Miljöpartiet drev på för en ny humanitär skyddsgrund för asylsökande i regeringens lagförslag. Den nya formuleringen om ”särskilt ömmande skäl” är ett betydligt lägre krav än dagens lagtext, och lär därför leda till fler beviljade uppehållstillstånd. Något som Liberalerna inte accepterar.

Partiledaren Nyamko Sabuni har därför hotat med att lämna regeringssamarbetet om förslaget inte ändras. Vilket troligen skulle utlösa en regeringskris. Socialdemokraternas försök att släta över konflikten tyder dock på bristande förståelse för vari problemet ligger.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) erbjöd i söndagens SVT Agenda (7/2) att ”klargöra” och ”förtydliga” delar av texten. Om det var tänkt som utsträckt hand drogs den dock snabbt tillbaka av regeringskollegorna i Miljöpartiet. Dess migrationspolitiske talesperson, Rasmus Ling, var tydlig med att inga inskränkningar i förslaget ska ske.

Problemet för Johansson är att motsättningen inte beror på missförstånd, utan på politiska skillnader. Miljöpartiet vill ha mer migration, Liberalerna mindre. Det är svårt att förena.

Politiska skillnader ligger också bakom helgens så kallade ”Twitter-storm”. När Centerstudenter i lördags gav diplom till partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson, Martin Ådahl, för dennes framgångar inom arbetsrätten, illustrerades det med en bild på LO-borgen i lågor. Detta upprörde flera inom socialdemokratin och inte minst LO själva.

De hårda reaktionerna vittnar om hur känslig frågan är för regeringen. Centerpartiet har nått stora framgångar och tvingat Socialdemokraterna att driva en politik som går emot partiets själ. Det är ett öppet sår för många i arbetarrörelsen. Att såväl Ådahl som Centerledaren Annie Lööf kände sig tvungna att ta avstånd från bilden tyder på att samarbetet kanske inte är så smärtfritt som ofta antas.

Faktum är att Centern ser ut att dras in i fler konflikter. Miljöpartiets språkrör Per Bolund och nyvalda Märta Stenevi krävde i helgen en dubblering av skyddad skog i Sverige. Det går rakt emot Centerpartiets linje om att värna skogsbruket, vilket är en av partiets hjärtefrågor. Mycket tyder på att kravet på stärkt ägande av skog var avgörande för att partiet ingick januariöverenskommelsen.

På område efter område syns slitningar mellan januaripartierna. Inte kring perifera eller symboliska frågor, utan grundläggande politiska vägval. Att ett samarbete utan gemensam politisk grund får problem bör inte förvåna. Frågan är hur länge det kan hålla, och vad priset i så fall blir för de inblandade parterna.