Så gott som alla texter och samtal har de senaste åren inletts med en beskrivning av den tunga tid vi lever i. Knappt hade vi hämtat oss från pandemin så kom kriget, inflationen, lågkonjunkturen, energikrisen, samtidigt som klimatkrisen, terror och gängkriminalitet bara pågår.
Problem ska inte sopas under mattan men inte heller blåsas upp så de skymmer hela horisonten.
För allt är inte nattsvart. Det allra mesta fungerar i vårt land och i vår region. Vi är oerhört privilegierade och att hojta om något annat är ett hån mot alla som bara kan drömma om kostnadsfri skola och en (i stort sett) kostnadsfri vård när vi behöver den.
Framför allt är vi allt annat än maktlösa, vi kan påverka det som händer och vi kan välja att inte bidra till att sprida bilden av att allt är kaos och utan hopp. Vi har haft energikris och lågkonjunktur förut, och klarat det.
Vi har den fantastiska möjligheten att kunna påverka hur vårt land styrs och fungerar. Det är vi, tillsammans, som bestämmer. Inte heller det är en självklarhet i en majoritet av världens länder.
Svartmålarna i kommentarsfälten tar varje tillfälle att utmåla Sverige (och Gotland) i orimliga ordalag om korruption och inkompetens. Dessa är nog bortom hopp att se något annat, men alla andra, till exempel politiker från höger till vänster kan sluta stämma in i dessa toner. För ingen vinner på att utmåla sina politiska motståndare som inkompetenta, det slår tillbaka på alla.
Politiker som fått plattformar i alla landets parlamentariska församlingar med budskapet att de hade en politik för förändring på riktigt, kan också börja använda dessa plattformar för praktisk politik och inte bara värma stolar och kassera in arvoden.
Många partier lovar guld och gröna skogar inför val men alla partier (utom ett) har ett organiserat politiskt arbete där politik mejslas fram i demokratisk ordning för att sedan drivas så gott det går i nämnder, styrelser och fullmäktige.
Ser vi till hur det ser ut på Gotland så har vi, tvärtemot vad man kan tro, en äldreomsorg som ligger i topp gällande nöjdhet. Här finns ingen större skillnad mellan privat och offentligt driven omsorg vilket varit fallet i många år.
När det gäller akutsjukvården har Gotland högst andel nöjda patienter av alla regioner i landet.
Bara för att nämna ett par exempel.
Visst finns det sånt som kunde fungera bättre inom den svenska, och gotländska, välfärden men i det stora hela håller den hög kvalitet.
Det är värt att påminna om.