Många tyckare men hittills inget bättre alternativ

Oron att digitala event på fastlandet som använder Almedalens varumärke ska ta över den fysiska Almedalsveckan är nog till stora delar överdriven.

Den här delen av Almedalen kan inte konkurreras ut av digitala möten.

Den här delen av Almedalen kan inte konkurreras ut av digitala möten.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2020-06-25 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inget kan slå Almedalsveckans bredd och innehåll där det som inte står på programmet är det mest väsentliga. De oplanerade mötena, de spontana samtalen och alla frön till kommande samarbeten i stort och smått.

Däremot förvånar det mig att begreppet inte är mer skyddat än att vem som helst kan ta det och använda det i sammanhang som inte har ett dugg med Almedalen att göra. Men jag antar att det är svårt att varumärkesskydda en plats, även om namnet betyder så mycket mer än just en plats.

Ett stort hinder för en eventuell omdaning av den fysiska veckan sägs vara problem med boende och resor. Privata hyresvärdar och hotell hyr bara ut för hela veckan. 

Ja, det är klart när det alternativet finns så är det enklare att ha en gäst än flera olika som kräver städning emellan. Men det är kanske ett privilegium värt att avstå om det kan vitalisera och vårda den vecka som ger oss så mycket tillbaka ändå.

Många har inte behov av att delta under en hel vecka men gör det ändå eftersom man ändå betalar för boendet. Om man delar upp veckan i två "halvlekar" finns möjligheten att sista dagarna av veckan inte blir en nedtrappning. 

Jag inser problemet eftersom det inte finns några "paket" att sälja för deltagande, allt sker ju organiskt och utan sammanhållen styrning. Många har många idéer och hypoteser men när det ska kokas ner till konkreta förändringar har inget hittills visat en bättre lösning än den befintliga.

Det största problemet är inte själva veckan utan bilden av den. Att det sprids "sanningar" om överpriser och kommersialisering, slutna sällskap och att de som inte har pengar stängs ute. 

Det är ju inte sant även om vi just kring prissättningen behöver tänka till. Regionens drastiska höjning av marktaxan skadade veckan svårt. Många privata uthyrare anklagas för att ta ockerpriser men där kritikerna inte tänker på att priserna ska räknas per bädd. Om tio personer hyr ett hus i en vecka för 40 000 blir det 4 000 per person. 

Hur det än blir är det viktigt att det finns en bred och fungerande grupp för veckans långsiktiga överlevnad. Den behöver lokal kunskap men också ögon och tankar utifrån. Partierna ska inte lämna ifrån sig ledningströjan men måste bli mer öppna och snabbfotade än vad de verkar vara.

*    *    *

Påståendet att privata äldreboenden är nån sorts gemensam nämnare för de höga dödstalen av covid-19 inom svensk äldreomsorg sprids värre än smittan. Till och med vår utrikesminister Ann Linde påstod detta i en intervju för tysk tv. 

I går ansåg Gotlands Folkblads Erik Fransson att det vore lämpligt att stoppa upphandlingen av äldreboenden på Gotland av samma skäl.

Ser man till de undersökningar som faktiskt gjorts visar resultaten ganska entydigt på motsatsen. Att de privata boendena klarat sig något bättre än de offentliga.

Men när ideologi ska föras i bevis kommer verkligheten i andra hand.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.