Mats Linder: "Boprojekt behandlas som olägenheter"

Det är inte så konstigt att det byggs för lite bostäder när nya projekt behandlas som hot.

Blir tjatigt i längden.

Blir tjatigt i längden.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ledare2021-02-08 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag tyckte att det var en travesti när fastighetsägaren Tino Goetze fick kämpa i motvind hela vägen och förgäves för att få utveckla Åhlénshuset med ytterligare två och en halv våning. Först var det Regionen som trilskades och sedan gjorde länsstyrelsen vad den kunde för att stoppa planerna. Och jag förstår inte varför.

Jag tycker verkligen att grönområdena runt muren har sitt värde, men vid Östercentrum så går ju bebyggelsen redan ända fram till muren. Staden utanför muren måste kunna utvecklas och att bygga på Åhlénshuset skulle innebära en förtätning utan att det kostar gröna ytor.

Häromdagen avslöjade Helagotland.se att Tino Goetze nu även överväger att lägga ner planerna på att bygga runt 100 hyreslägenheter där Överskottsbolaget i dag befinner. Bygget skulle egentligen redan ha varit igång. Men trots att det även här rör sig om förtätning och nya bostäder som inte kostar gröna ytor så har projektet visat sig svårt att realisera. Och nu har han tröttnat på att bli motarbetad:

– Pengar har vi, det är inte det. Jag har helt och hållet tröttnat på kommunen. Jag får väl kanske lägga en bensinmack där istället, sedan finns det hamburgkedjor som vill etablera sig också. Vi får se.

Tino Goetze är inte heller ensam om att vara missnöjd med företagsklimatet i branschen:

– Det är många som vänt sig till mig om att ta över deras fastigheter för att de inte kommer vidare. Men jag tycker mycket är så dåligt skött.

Till saken hör väl också att Regionens egna fastighetsaffärer har skapat en grogrund för missnöje bland fastighetsägare. När man sett hur Regionen säljer fastigheter i "läglighetsaffärer" där de inte ens fått tillfälle att vara med och bjuda, hur kul är det då när deras egna projekt behandlas som om de vore dödliga hot mot världsarvet innanför murarna. Varje förändring tycks få museiväktarna att rycka ut med högafflar och facklor, som om varje nytt projekt, hur oförargligt det än är, vore ett nytt farligt prejudikat som skulle kunna släppa cementbilarna inpå och genom muren.

Hur mycket går Gotland miste om på grund av dessa förhållanden? Tja, om missnöjet bland fastighetsägarna är så utbrett och djupt känt att de försöker göra sig av med sina fastigheter och orealiserade utvecklingsprojekt, då går Gotland miste om en hel del. Tino Goetzes företag har satsat trekvarts miljard i Stockholm istället, där han anser att affärsklimatet är bättre.