Region Gotland har förvarnat om att man komma att tvingas att sänka trycket i vattenledningarna för att spara vatten. Det blir i så fall inte första gången man tilltagit denna åtgärd.
Ursäkta mig, men hade detta inte redan gjorts långt innan varningen kom?
Jag bor på översta våningen i ett flerfamiljshus i Visby och är tämligen missnöjd med vattentrycket även i vanliga fall. Men det har blivit värre i sommar och sedan jag kom tillbaka från en vistelse på fastlandet har det möjligen varit högtryck utomhus, men badrummet har varit kliniskt befriat från allt vad tryck heter. I går var duschen så otillfredsställande att jag tvingades visa ett stort mått av tålamod för att överhuvudtaget bli blöt. Det var snäppet ifrån att gå ut och vänta på att det ska regna.
Om trycket i ledningarna sänks ytterligare så misstänker jag att min dusch och mina kranar kommer att suga upp tillgängligt vatten istället för att lämna något ifrån sig.
Ett i-landsproblem? Javisst, det beror på att vi bor i ett i-land där man väntar sig att basala samhällstjänster som rinnande vatten ska fungera väl. Allting annat är underkänt.
I den uppkomna situationen kan en sänkning av trycket – kanske – vara nödvändig, trots alla besvär det kan orsaka allmänheten och de företag som har utrustning som är beroende av ett högre vattentryck för att fungera. Men situationen ska inte uppkomma. Lika lite som utveckling ska stoppas i åratal på delar av Gotland på grund av att man inte anser sig kunna ansluta nya kunder till VA-nätet, så ska vattnet tryta på en ö som må ha besvärligare förutsättningar än på fastlandet men ändå förutsättningar som är helt hanterbara. Regionen driver ett monopol som kan tvångsansluta kunder och diktera taxor och anslutningsavgifter. Gotland är glest befolkat. Oavsett hur berggrunden ser ut ska inte vara mer problematiskt att tillhandahålla vatten på Gotland, än på tätbefolkade öar med nästintill ökenklimat.
Enligt den senaste uppgifterna från Nils Holgersson-rapporten, som jämför kostnaderna i kommunerna för några olika kommunala tjänster, så är VA ovanligt dyrt för gotlänningarna. Gotland rangordnas på plats 267 av 290 kommuner. 6 721 kronor om året för en gotländsk typlägenhet, vilket exempelvis kan jämföras med 1 644 kronor i Solna kommun, som rankas etta
Jag kan förstå varför taxan är hög. Men jag kan inte acceptera att verksamheten samtidigt inte klarar de krav som allmänheten har rätt att ställa. Ambitionsnivån måste höjas, även om det innebär än högre VA-taxa i framtiden. Om jag ska betala dyrt för vattnet vill jag åtminstone bli blöt när jag ställer mig i duschen.