Inför valrörelsen utlovade Socialdemokraterna att Sverige skulle ha Sveriges lägsta arbetslöshet år 2020, om de bara fick ta över regeringsmakten. Det fick de. Men tyvärr har utvecklingen varit den rakt motsatta. Ju längre Socialdemokraterna har regerat, desto längre ner har Sverige halkat i EU:s arbetslöshetsliga.
Häromdagen larmade Arbetsförmedlingen om stigande långtidsarbetslöshet. Och medan tiden går blir det svårare och svårare för den långtidsarbetslöse att hitta vägen tillbaka till den reguljära arbetsmarknaden.
Enligt Arbetsförmedlingen är 455 000 personer inskrivna arbetslösa. Av dessa är 173 000 personer långtidsarbetslösa och ytterligare 100 000 har varit arbetslösa i sex till tolv månader och är därmed på väg att bli långtidsarbetslösa i en nära framtid.
Sveriges läge förvärras av att vi har en stark befolkningsökning, som till stor del består av utomeuropeiska migranter med bristande utbildning och bristande språkkunskaper. Deras väg till den svenska arbetsmarknaden är lång och svår och än värre blir det naturligtvis om de nu dessutom ska konkurrera med svenskspråkiga och utbildade arbetslösa, som blivit av med jobbet som en följd av pandemin. Antalet asylsökande har minskat men anhöriginvandringen är fortfarande betydande och många som har fått avslag lyckas ändå dröja sig kvar i landet. Problemet fortsätter därför att förvärras, vad som än påstås om "stängda gränser".
Om man till de arbetslösa adderar de som har ett arbete med anställningsstöd eller ett nystartsjobb, så utgör dessa drygt fem procent av de inrikes födda. Bland födda i Europa: drygt 10 procent. Bland födda utanför Europa: 30 procent.
Enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar var arbetslösheten bland utrikes födda 18,8 procent under fjolåret. Bland de som fötts i Sverige var arbetslösheten 5,1 procent. Men skillnaderna är väldigt stora mellan olika grupper av utrikes födda. Arbetslösheten är relativt låg bland dem som kommer från Europa, Sydamerika och Nordamerika. Men på senare år kommer flyktinginvandringen huvudsakligen från Asien och Afrika. I dessa grupper var arbetslösheten i fjol 28 respektive 30,1 procent, fortfarande enligt SCB.
Utanförskapet och bristen på integration, språkkunskaper och utbildning innebär en oerhörd påfrestning på ett välfärdssamhälle som i hög grad byggts på tilltro och gemensamma värderingar. Det råder inget tvivel om att exempelvis det tilltagande problemet med grov och i olika grad organiserad kriminalitet i hög grad beror på förhållanden som migrationen bidraget och utanförskapet bidragit till att skapa.
Men samtidigt har vi en regering som, under inflytande och Miljöpartiet och Centerpartiet, genomför förändringar som gör att migrationstrycket ökar istället för att minska och som underlättar för flyktingar utan asylskäl att stanna i landet i en typ av temporär undantagstillvaro.