Mats Linder: "En påse blandat godis från gångna helgen"

Det gnisslar kring och i Miljöpartiet och man ska väl hellre återanvända kärnbränsle än att skicka det till deponi.

Kanske inte den sorts smågodis man egentligen vill välja bland.

Kanske inte den sorts smågodis man egentligen vill välja bland.

Foto: Stian Lysberg Solum

Ledare2021-02-15 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det knakar i det bågnande regeringsunderlaget, liksom flera gånger tidigare under mandatperioden. Nu är det väl främst Liberalerna som anser att Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet brutit mot Januariöverenskommelsen (Jöken), när de enades om en mer ansvarslös migrationspolitik.

Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi visade i Ekots Lördagsintervju hur trevligt det är att samarbeta med S och MP. Hon sade att Liberalerna inte är intresserade av att förhandla om migrationspolitiken. Men hon förklarade också att ingenting kommer att ändras i det förslag som ska läggas:

– Vi lägger fram det här förslaget. Vi kommer förtydliga vad det innebär och sedan får Liberalerna ta ställning till det.

Liberalerna borde lämna samarbetet och Jöken inte bara av politiska skäl, utan också för att rädda litet av sin egen värdighet.

Även inom Miljöpartiet gruffades det i helgen. Tidigare språkröret och ministern Peter Eriksson framträdde i SVT:s intervjuprogram "Min sanning" och kritiserade då Miljöpartiets, och i synnerhet dåvarande språkröret Gustav Fridolins insatser i valrörelsen 2014. Alltför vidlyftiga löften utfärdades som partiet senare tvingades backa ifrån, vilket blev väldigt smärtsamt. Peter Eriksson syftade då bland på när Gustav Fridolins viftande med en kolbit och sade att Vattenfalls brunkolsverksamhet skulle stoppas. Den stoppades inte alls och såldes några år senare:

– Det där var ju ett misstag från början till slut, sade Peter Eriksson som också pekade på att de aldrig hade någon konkret möjlighet att genomdriva vallöftet.

Miljöpartiet är ju ett av de partier som lyckas vara emot både fossil energi och kärnkraft. Uppenbarligen anser de att det annars inte är svårt nog att sluta elda med olja och kol. Sedan Ringhals 1 lades ner vid årsskiftet har Sverige för övrigt importerat el från kolkraft och startat oljeeldade kraftverk inom rikets gränser.

Kärnkraft framstår mer och mer som en möjlig valfråga. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tydligt tagit ställning för kärnkraften och utvecklingen av ny sådan, medan Socialdemokraterna låter sig ledas av Miljöpartiet och Centern.

Apropå kärnkraft så pressas nu regeringen på beslut om slutförvar för använt kärnbränsle. Det börjar bli fullt i mellanlagret för utbränt kärnbränsle Oskarshamn.

Jag tycker i så fall det är läge för att bygga mer utrymme för mellanlagring. Det utbrända kärnbränslet är inte utbränt, det är energikällan i nästa generations kärnkraftverk som lämnar betydligt mindre högaktivt kärnavfall efter sig. Om vi nu väljer att kapsla in kärnbränslet i koppar och förvara det i bergrum långt under jordytan så tror jag inte att det dröjer så länge innan vi plockar upp det igen.