Mats Linder: "Folket är inte fint nog för Gotlandshem?"

Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll verkar vilja driva bostadsbolag för en annan sorts medborgare än de som finns tillgängliga.

Elisabeth Kalkhäll gillar cyklar lite väl mycket?

Elisabeth Kalkhäll gillar cyklar lite väl mycket?

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Ledare2020-10-17 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll hade i torsdags den stora godheten att ge oss en inblick i hur oegennyttigt bolaget är, i en insändare i GA som hon skrivit tillsammans med Anna Lindén vid 2030-sekreteriatet. För att hyresgäster utan bil ska slippa betala kostnader för parkeringsplatser (inbakat i hyran) så har hyran sänkts och avgifter för parkeringsplatser införts. 45 kronors sänkning på hyran och en månatlig p-avgift på 150 kronor. Det innebär att det räcker att var tredje hyresgäst har en bil för att kollektivet ska gå back. Hyressänkningen för tre lägenheter blir totalt 135 kronor, jämfört med 150 i p-avgift för en bil.

Hur många av hushållen har bil? Nu är väl Gotlandshems hyresgäster inte ett tvärsnitt av befolkningen, men enligt Motormännens Riksförbund har 85 procent av svenskarna minst en bil i hushållet. 37 procent har minst två bilar i hushållet.

Det verkar ju som en god affär för Gotlandshem att införa p-avgifter och sänka hyran, när man drar in mer på karusellen än man förlorar på gungorna.

Elisabeth Kalkhäll verkar dessutom leva med den för en bostadsbolagsdirektör olyckliga villfarelsen att ägandet av bilar ska minska och ersättas av cykling och bilpooler.

Jo, det är många som önskar sig en sådan utveckling. Men så vitt jag kan se är det ingenting som tyder på att det ska bli så. Det är andra som ska sluta ha bil. Inte jag.

Statistiska Centralbyrån/Trafikanalys har statistik över antalet personbilar i trafik som sträcker sig tillbaka till år 1923. Utvecklingen går i början långsamt och under andra världskriget, då drivmedlen var svårt ransonerade, så minskade faktiskt antalet personbilar. År 1945 var personbilarna få. Men sedan dess stiger kurvan brant till nära fem miljoner personbilar under år 2019.

Det finns egentligen bara två hack i kurvan. Ett hack på 70-talet då det var kris och brant stigande bränslepriser. Ett andra hack under krisen tidigt 90-tal. När räntan är 500 procent lånar man inte till en ny bil. I övrigt blir personbilarna bara fler för varje år. Ett diagram kan ses här: shorturl.at/bcMQW

Allting tyder på att om biltrafikens påverkan på klimat med mera ska minska så är det möjligare att byta bränsle än att övertyga medborgarna om att de inte ska ha bil. Elisabeth Kalkhäll borde kanske planera för att dra el till parkeringsplatserna, istället för att utgå i från att det kommer att behövas färre av dem. Tror hon att bolaget ska kunna bygga på ytor där det i dag parkeras? Det verkar så.

Gotlandshems vd skriver nämligen också, om nybyggen, att "feldimensionerade parkeringskrav" inte ska få hämma byggande. Hon vill alltså bygga bostäder med färre parkeringsplatser jämfört med antalet lägenheter,

Men det bygger ju på hennes egna felaktiga föreställning att det finns horder av hyresgäster som inte vill ha bil. Att bygga nya bostadsområden med små krav på tillhörande platser för parkering är dålig samhällsplanering. Det är att bygga bostäder för en annan sorts medborgare än dem som finns att tillgå, vilket kommer att skapa problem. För någonstans måste ju ändå de boende som har bil men saknar permanent parkeringsplats att ställa den på.

Jag hoppas att Elisabeth Kalkhäll är förmögen att planera bolagets verksamhet mer för verkligheten och mindre för sina fantasier om framtiden. Annars riskerar hon att köra alldeles vilse.