Gruvbolaget LKAB berättade i går om framtidsplaner som innebär investeringar på 400 miljarder kronor och ett par- tretusen nya jobb. Istället för att producera järnmalmspellets så ska man, utan koldioxid, producera något som kallas järnsvamp. Skiftet från pellets till svamp innebär dessutom att koldioxidutsläppen hos LKAB:s kunder kan minska med 35 miljoner ton om året. Det är mer än dubbelt så mycket som inrikes transporter släpper ut i Sverige per år – alla bilar, lastbilar, sjöfart, flyg, bussar, moper, motorcyklar och så vidare.
I LKAB:s produktion är det meningen att man ska gå över till grön vätgas. Och grön syftar inte på gasens färg, utan at sätt den ska framställas på. Miljövänlig vätgas framställer man genom elektrolys. Alltså med el. Och om gasen ska bli grön sp måste elen vara grön. Inget är ju vunnet om man framställer vätgasen med energi som har genererats exempelvis i kolkraftverk eller med något annat fossilt bränsle.
LKAB formerade sig i går med stor tydlighet, när företaget kategoriserade de framtida behoven som "extrema mängder grön el".
LKAB sällar sig därmed till alla andra verksamheter som tänkt sig att gå över till el som energikälla för energislukande processer och verksamheter. Här på Gotland finns storförbrukaren Cementa som också tänkt sig att på längre sikt gå över till el. Även den svenska transportsektorn blir för varje år alltmer eldriven och de som köper nya bilar styrs och stimuleras med allt fastare hand mot eldrift.
Om alla planer går i lås kommer framtidens Sverige att behöva mer och mer el, samtidigt som vi har en regering som orsakar nedläggning av befintliga kärnkraftverk. Men all el som Sverige behöver kan inte komma från vind och sol. Delvis beroende på att det behövs så mycket el. Men också för att vi inte kan ha ett elsystem som lutar sig tungt mot energikällor som sinar när det är stiltje eller mörkt och molnigt. Det behövs reglerkraft, energikällor som alltid kan upprätthålla en stor och stabil produktion och ett elnät som fungerar oavbrutet. Det behövs vattenkraft. Och kärnkraft.
Sverige behöver mer kärnkraft. Idealiskt vore om Sverige kunde realisera planer på kraftverk i den så kallade fjärde generationen, som kan drivas med kärnbränsle som vi i dag kallar utbränt och som inte efterlämnar klyvbart material utan avfall som visserligen behöver säker lagring men under betydligt kortare tid en dagens utbrända kärnbränsle.
Den fjärde generationens kärnkraftverk är dock ännu så länge en ambition och inte en realitet. Sverige ökande behov av el är däremot en växande realitet. Medan den fjärde generationen utvecklas behöver vi även investera i den tredje.