Mats Linder: "Kopparåldern är vi inte färdiga med än"

Telia behandlar inte sina kopparkunder väl. Men kopparnätet behövs fortfarande.

Kopparledning.

Kopparledning.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-02-03 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I 140 år, 1853 till 1993, var Televerket en affärsdrivande myndighet. I praktiken en monopolist som bland annat inte tillät att någon annan telefonutrustning än Televerkets anslöts till nätet. I brytningstiden mellan gamla och nya teletiden hade det då bolagiserade verket den stora godheten att i TV-reklam marknadsföra sig med den av andra ofta ironiskt använda frasen:

– Tack för det, Televerket!

Kopparnätet är väl på sätt och vis ett arv från Televerket och i kopparnätet – och mot det nätets ofta åldrade kunder – tillåter sig Telia tydligen att bete sig som om det var 1980.

GA skrev i förrgår om hur en äldre, pandemiisolorad änka tvingats leva utan telefon i sex veckor, trots ständiga löften om att telefonen snart ska funka igen. Löften som lika stadigt har brutits. Och nu är beskedet att hennes telefon, och ett 30-tal andra hushålls telefoner, aldrig kommer att väckas till liv igen. Inger Gunterberg på Telias presstjänst sade till GA om den eroderade ledningen:

– Vi kommer tyvärr inte att kunna reparera den.

"Kunna" ska här bytas ut mot "vilja". Det är väl ekonomiska skäl till att Telia inte vill reparare kopparnätet utan föredrar att avveckla de delar som inte fungerar längre och hänvisar till företagets andra teletjänster.

Hur ska man se på att kopparnätet på detta sätt tillåts tvina bort? På många håll i landet har kopparnätet aktivt lagts ner innan det tjänat ut. Östra Göinge kommun förklarade tydligt orsakerna när kopparnätet avvecklades där.

"Orsaken till att kopparnätet läggs ner är att antalet kunder minskar när hushållen går över till mobiltelefon och mobila tjänster. Samtidigt är telestationerna gamla och kräver mycket underhåll. Med alltför få kunder är det inte längre möjligt att underhålla och bibehålla alla telestationer på landsbygden."

Det är definitivt ett stort problem för de hushåll och de bygder som fortfarande är beroende av kopparnätet och inte upplever att andra teletjänster blir en fullgod ersättning. Men det är även ett problem av beredskapsskäl när kopparnätet försvinner.

Kopparnätet är (eller var) riktigt robust och byggt för att vara en del av ett fungerande totalförsvar. I händelse exempelvis av att strömförsörjningen slogs ut så fanns flerfaldiga möjligheter till reservkraft som garanterade att telekommunikationen skulle fortsätta fungera. Vilket även skulle garantera att bredband via kopparnätet för mer omfattande datakommunikation skulle fortsätta fungera.

Moderna telekommunikationer har byggts ut utan lika höga krav på driftsäkerhet och det är svårt att föreställa sig hur de delar av samhället som är beroende av dem ska klara sig om exempelvis elförsörjningen slås ut. Kopparnätet behövs fortfarande, om än kanske inte varje del av det.