Mats Linder: "Krögarna får lida för symbolpolitiken"

Men regeringen borde fokusera på att vaccineringen ska gå bättre än testningen och smittspårningen.

Svår bransch även i normala fall, men riktigt besvärlig nu,

Svår bransch även i normala fall, men riktigt besvärlig nu,

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Ledare2021-01-22 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krögarna lever just nu med de mest restriktiva reglerna som rått under pandemin. Klockan åtta på kvällen är det dags att gå hem. Efter senaste förlängningen av vad vi skulle kunna kalla för "utgångsförbudet", sade Gabriel Sahlin från Gamla Masters i Visby till Helagotland:

– Det var väntat, men det är naturligtvis väldigt frustrerande att det fortsatt är en enda bransch som drabbas.

Krog och restaurangbranschen är onekligen väldigt svårt drabbad jämfört med andra verksamheter. Det hade varit enklare att svälja denna utvalda status om det bara gått att förstå motiven bakom. Det har löpande påtalats att Sverige bygger sina åtgärder på vetenskapliga överväganden men det finns inget som talar för att krogbranschen skulle vara en speciellt farlig plats ur smittskyddssynpunkt. Tvärtom tyder forskningen på att krogarna har spelat en mycket liten roll för spridningen av covid-19. Privat oövervakat festande är däremot en riskfaktor och det är ju precis vad vi kan få istället när krogarna tvingas låsa in sig.

Så varför har restaurangbranschen ändå försetts med så hårda restriktioner? Jag tror tyvärr att det mest handlar om regeringens behov av att framstå som handlingskraftig och tuff med en publikknipande åtgärd, kanske i kombination med lite moralism. Det är inte under lunchrusningen som restaurangerna tvingas hålla stängt och det är väl ingen slump.

Medan krögarna försöker uthärda den situation som branschen försatts i, samtidigt som de har svårt att i någon rimlig omfattning få del av pandemistöden, så verkar vaccineringen fortfarande gå trögare än den borde. Enligt senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten har Sverige fram till och med förra veckan mottagit 276 000 doser vaccin, sedan Moderna också börjat leverera sitt vaccin.Tidigare har vi enbart haft tillgång till Pfizers. Av dessa doser hade då 143 781 använts. Det är bara precis över hälften. Och Sverige hade då fortfarande inte vaccinerat lika många totalt, som Storbritannien vaccinerar varje dag. Inte ens i närheten.

Kommer Sverige att få fart på vaccinationsprogrammet så att alla doser som levereras verkligen kommer till nytta? Man vill ju tro det, men samtidigt tvingas jag ju konstatera att Sverige hade påfallande svårt att få fart på testningen för covid-19. Smittspårningen har det inte heller varit mycket bevänt med. Sverige har hela tiden kunnat erbjuda sjukhusvård till de covid-sjuka, men vi har kommit till korta i andra viktiga hänseenden.