Om ett uteställe är öppet vintertid eller ej brukar vara ett bra sätt att undvika turistfällorna på sommaren. På Gotland blir det nu dock fler restauranger och krogar än vanligt som stänger under vintern, vilket framgick av en artikel i lördagens GA. Det är inte svårt att förstå varför. Restriktionerna har undan för undan skärpts. Nu får till exempel alkohol bara säljas fram till klockan 20 och ett sällskap får inte vara större än fyra personer. Det är svårt att driva en lönsam eller ens en hållbar verksamhet under sådana villkor.
Sveriges coronapolitik under hösten kritiserades helgen för dålig tajming. Flera lättnader beslutades samtidigt som smittspridningen ökade. I en del fall gällde dessa lättnader i praktiken enbart under några veckor, som var fallet med de lättade publikrestriktionerna för kultur- och idrottsevenemang. Men man kan också ifrågasätta, menar jag, varför just restauranger och krogar under hösten alltmer kommit att behandlas som smitthärdar där restriktionerna måste vara extra hårda.
I Sverige finns det inte stöd för detta. Tvärtom verkar de restriktioner som redan tidigare gällde under vår och sommar och början av hösten ha fungerat tämligen väl, vilket tyder på god efterlevnad. SVT publicerade i november en granskning som visade att bara var fem procent av dem som insjuknat i corona som bedömdes ha smittats vid besök på restauranger, krogar och barer.
Däremot tycks det som att privata sammankomster och fester verkligen driver på smittspridningen. Blir det fler eller färre sådana privata evenemang – eller efterfester – när restauranger och krogar slutar servera klockan åtta på kvällen och när de bara får ta emot mycket små sällskap. Jag tycker inte att det är någon speciellt vågad gissning om jag påstår att nöjeslivet privatiseras, när det inte får förekomma i offentligheten.
För mig verkar det vara hög risk för att restriktionerna nu är så hårda att de blivit kontraproduktiva, att de driver allmänheten ur miljöer som ändå är tämligen hämmande ur smittspridningssynpunkt och in i helt oreglerat umgänge och festande där risken för att de smittas är mycket högre än den hade varit på krogen.