Mats Linder: "Moderat budget måttar mot ett maktskifte"

Medan Moderaterna verkar ivriga att få realisera sin politik för en bättre framtid, så framstår regeringen innehållslös vad avser både idéer och kraft.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Ledare2021-04-29 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Moderaterna har fokus på två helt centrala frågor i partiets alternativa vårbudget. Arbetslösheten, mer specifikt långtidsarbetslösheten, och brottsligheten.

Det ter sig för mig som en konstruktiv och stabil bas att bygga en valrörelse på. Det är också frågor som väljarna anser viktiga och där utvecklingen just nu är mycket oroväckande.

Långtidsarbetslösheten är mycket destruktiv och att återvända till den reguljära arbetsmarknaden blir bara svårare ju längre tiden går. Långtidsarbetslösheten ökar nu kraftigt i Sverige, den är uppe över trehundratusen personer, och det är i stor utsträckning en fråga om ett integrationspolitiskt misslyckande. Den som är långtidsarbetslös har varit arbetslös i mer än ett år och två tredjedelar av de långtidsarbetslösa föddes inte i Sverige.

Socialdemokraterna verkar fullkomligt idélösa när det gäller integrationen och förmår inte anpassa sitt tänkande till en situation där hundratusentals nykomlingar med bristande utbildning och språkkunskaper vill in på arbetsmarknaden. De hämmas också av att de är inne på en andra mandatperiod av regeringssamarbete med Miljöpartiet, som hittills fått påverka regeringens migrationspolitik på ett sätt som gör integrationsproblemet allt svårare att hantera.

Arbetslösheten måste vidare betraktas som regeringens allra mest graverande misslyckande. Socialdemokraterna tog sig till makten år 2014 bland annat med hjälp av ett löfte om att Sverige skulle ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020. Sedan dess har utvecklingen varit den rakt motsatta till den utlovade. Arbetslösheten i Sverige har bara blivit värre och värre jämfört med övriga Europa, ju längre Socialdemokraterna har regerat.

Om arbetslösheten verkligen vore Socialdemokraternas viktigaste fråga så borde de väcka en misstroendeförklaring mot sin egen regering och lämna över makten till de borgerliga.

När det gäller brottsligheten har det varit mycket liv för lite ull från regeringens sida. Inte ens när alla budgethämningar övergavs i samband med pandemin så kunde regeringen förmå sig att satsa ordentligt på rättsväsendet. Det gäller även den vårbudget som Moderaterna nu opponerar mot.

Lag och ordning är å andra sidan en fråga där Moderaterna har hög trovärdighet och en politik som väljarna gillar.

Men en regering som de nuvarande finns det många vägar till makten, men den väg som Moderaterna nu slagit in på måste vara en av de mer farbara.