Regeringen litar inte längre på Folkhälsomyndighetens bedömningar. Det har blivit uppenbart att regeringen alltmer tagit över taktpinnen. Från 7 januari rekommenderas till och med munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken. Munskydd som Folkhälsomyndigheten tidigare envist avfärdat betydelsen av, för den som vill hindra smittspridning.
Regeringen framstår nu som allt angelägnare att framstå som aktiv och beslutsför i kampen mot coronapandemins andra våg. Men frågan infinner sig ju varför regeringen så länge förhöll sig passiv och blint förlitade sig på just Folkhälsomyndighetens experter och avvisade all annan sakkunskap.
Det brister också i tydlighet i de nya coronarestriktioner som regeringen genomdriver. Det går snabbt och rekommendationerna ändras med täta mellanrum. Dessutom är innebörden oklar.
I gårdagens GA var det butikerna som undrade vad som gäller egentligen. Hur är det exempelvis i mellandagarna? Är butikerna förhindrade att genomföra en mellandagsrea? Ledande myndighetspersoner har uttalat sig på ett sätt som fått det att låta så. Eller går det bra att genomföra en mellandagsrea så länge man gör det under former som inte leder till smittspridning? De handlare som GA talat med verkar hantera situationen seriöst och omdömesgillt, men det är just sitt eget omdöme i de hög grad får förlita sig på.
Även kommuner och regioner frågar sig vilka verksamheter de ska fortsätta bedriva och vilka verksamheter de tillfälligt ska upphöra med för att förhindra smittspridning. Vilka är egentligen de verksamheter som "inte är nödvändiga" och som ska vara stängda till 24 januari?
Tidningen Dagens Samhälle skrev häromdagen om hur man på regional och lokal nivå är frustrerade och inte vet vad man ska göra för att göra rätt. Tidningen citerade bland annat Emilie Orring, regionstyrelsens ordförande i Uppsala, som till P4 Uppland sagt:
– Vi vill inte gissa vad regeringen vill med de här åtgärderna, utan det krävs en tydlighet.
För restauranger och krogar är restriktionerna desto tydligare. Men som jag skrev häromdagen är det desto otydligare vilket vetenskapligt stöd regeringen har för de osedvanligt hårda restriktionerna just för den branschen, inte minst som risken är stor att de som skulle ha varit gäster istället ägnar sig åt privata sammankomster där riskerna för smittspridning är högre.