Mats Linder: "Nu är butiksbesök sina egna affärer"

Stefan Löfven har gjort bort sig nu igen.

Säg är det konstigt att man längtar ut nån gång?

Säg är det konstigt att man längtar ut nån gång?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2020-12-30 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Uj uj. I förrgår tänkte jag att:

– När telefonen ringer hemma hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson så är det kanske Stefan Löfven. Men inte för att önska god fortsättning.

Morgan Johansson hade ertappats med att vara ute och shoppa under julrean, trots att Stefan Löfven med allvar och kärvhet inskärpt att sådana utsvävningar ska vi inte ägna oss åt just nu.

I går insåg jag att om Stefan Löfven ringde Morgan Johansson så var det för att fråga hur man ska hantera ett sådant avslöjande. Statsministern har nu belagts att ha sprungit i affär och i betydligt större omfattning än sitt statsråd. Expressen skrev i går:

"Men den 20 december – två dagar efter att regeringen lämnat besked om att ingen trängsel får förekomma på köpcentrum i jul – gick Löfven själv till Gallerian i centrala Stockholm, som han redan besökt flera gånger under december."

Under presskonferensen 18 december sade Stefan Löfven bland annat:

– Några kanske hittar på ursäkter till varför just deras glöggtillställning är OK eller varför just deras stora julfirande inte gör någonting. Det är fel och det är farligt. Lyssna på vårdpersonalen, följ råden, det är det som gäller.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör fyllde därefter på med att varna för trängseln i butiker under julhandelns avslutning och julrean, som riskerat och riskerar att förvärra ett allvarligt smittläge.

Förväntar sig Stefan Löfven att bli lyssnad på nu? Varför, när han inte ens lyssnar på sig själv?

Ett av problemen under hösten – enligt regeringen och myndigheterna – är att allmänheten blivit allt mindre benägen att följa rekommendationer och råd. Det ska ha infunnit sig en pandemitrötthet som gör att somliga anser sig kunna sätta sina egna gränser för sitt beteende. Det kan naturligtvis också ha att göra med ett minskande förtroende för dem som ansvarat för Sveriges coronahantering.

Det förtroendet lär inte öka nu.

Kanske har vi fått förklaringen till varför regeringen funnit det nödvändigt att försöka sjösätta en ny pandemilag som ska gälla från 10 januari. Denna nya pandemilag ger bland annat regeringen (och myndigheter och kommuner) befogenheten att ytterligare reglera eller till och med stänga verksamheter för att förhindra smittspridning. Och medan man tidigare förlitat sig på rekommendationer och allmänhetens goda vilja snarare än på diktat och straff, så ska den som bryter mot föreskrifterna kunna dömas till dryga penningböter.

När Löfven inte ens själv följde sina rekommendationer så kände han att det var läge för hårdare handskar?

Avslutningsvis och i ämnet så har jag en egen bekännelse. Den byggnad som utsetts till Sveriges fulaste är den tidigare Arkitekturskolan vid KTH. Men på gårdagens bild syntes en bit av den NYA skolan.

Ursäkta.