Mats Linder: "Nu går det utför även på sportlovet"

Regeringen och myndigheterna har förstört förutsättningarna för sportlovsfirare ska lyssna på dem.

Långa liftköer med viss separation i Åre i mellandagarna.

Långa liftköer med viss separation i Åre i mellandagarna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2021-01-25 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De svenska fjällorterna saknar sina danska besökare denna vinter. Men det verkar som att hemestrande svenskar i stor utsträckning kommer att täcka upp för utländska turister i de svenska skidparadisen. Intresset för att tillbringa sportlovet i svenska pister och skidspår är stort och bokningsläget rapporterades i går vara lika gott som det var i fjol.

Vaccineringen har börjat men bland dem som åker till fjällen kommer det att vara mycket få – om ens några – som har vaccinerats. Det är inte så värst många av dem som bor på äldreboende eller tillhör någon annan av de mest utsatta riskgrupperna.

Hur kommer det sig att så många som skulle kunna tillbringa sportlovet  hemma i bekvämlighet med en god bok och en kopp varm choklad – eller någon annan alternativ sysselsättning – ändå tycker att det är en bra idé att ignorera råden för förmånen att få trängas i en snöig smitthärd med plaskskenor på fötterna?

Jag har ju en teori som inte är så avancerad. Finansminister Magdalena Andersson var en av regeringens syndare i julas, när hon ertappades bland andra julfirare just på en vintersportort. Även andra ministrar och myndighetschefer har ertappats med beteende som rimmar illa med de uppmaningar som riktats till menigheten. Det kom därför inte alls som någon överraskning när Novus i helgen rapporterade hur förtroendet både för regeringens och myndigheternas sätt att hantera pandemin har rasat.

I mitten av mars i fjol hade 54 procent ganska eller mycket stort förtroende för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Nu, sedan myndigheten förlorat sin Kanarieö-åkande generaldirektör Dan Eliasson, har bara 28 procent ganska eller mycket stort förtroende för MSB.

Nu har hälften av de tillfrågade förtroende för Folkhälsomyndigheten. Då har myndigheten tappat 11 procentenheter bara sedan förra månaden.

Under samma månad har förtroendet för regeringen minskat med 15 procentenheter, från 45 till 30 procent.

Det blir ett dubbelt slag mot allmänhetens lust att foga sig efter ofta oklara instruktioner om att hålla avstånd. Dels har dessa makthavare föregått med dåliga exempel, vilket i sin tur sänker deras trovärdighet vilket gör folk än mer obenägna att följa råd som inskränker deras frihet. Hur kommer det sig för övrigt att ur smittspridningssynpunkt konstaterat problematiska skidorter fortfarande får hålla öppet, medan restauranger som i mycket ringa utsträckning bidrar till smittspridningen tvingas stänga klockan åtta varje eftermiddag?