Mats Linder: "Sjukdomen är mycket farligare än sprutan"

Den här gången kommer jag absolut att ta vaccinet, när det är godkänt och tillgängligt.

Mats Linder skriver om det nya vaccinet.

Mats Linder skriver om det nya vaccinet.

Foto: Montage

Ledare2020-11-23 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag skrev i lördags om utsikterna för att det snart finns vaccin mot den pågående pandemin. Men många kommer inte att ta vaccinet ens efter att det har godkänts. Enligt en mätning som opinionsinstitutet Novus publicerade i helgen säger 26 procent av de tillfrågade svenskarna att de inte kommer att vaccinera sig.

Det finns en utbredd oro för riskerna med att vaccinera sig, en oro som sedan ett decennium underblåsts av de biverkningar som några fick av vaccineringen mot svininfluensa, som orsakade en ökning av narkolepsi bland barn och unga.

Jag måste medge att jag tillhörde dem som aldrig vaccinerade sig mot svininfluensa. Jag kan inte påstå att det var ett genomtänkt ställningstagande. Snarare var det väl en kombination av lättja och en känsla av att hotet inte var överhängande som låg bakom min inaktivitet. Det blev ju aldrig någon riktig pandemi som man fruktade.

Läget nu gör att jag personligen har en helt annan inställning till ett vaccin mot covid-19 än jag för tiotalet år sedan hade till vaccinet mot svininfluensa. Den största skillnaden är väl att covid-19 inte hotar att bli en pandemi. Viruset har redan orsakat en pågående pandemi och Sverige drabbas just nu av en andra våg av en sjukdom som redan tagit tusentals liv i Sverige och miljoner av liv i världen. Hotet är inte eventuellt, det är en realitet och det finns all anledning att vaccinera sig även om vaccinet är nytt.

Allt fler tycks också dela min inställning. Även om 26 procent fortfarande säger att de inte tänker vaccinera sig, så var samma siffra 37 procent i en undersökning i augusti. Och det är nu 46 procent som säger att de absolut vill vaccinera sig, jämfört med 36 procent i augustimätningen.

Jag hoppas att än fler beslutar sig för att de ska ta vaccinet när det är godkänt och tillgängligt. Inte bara för sin egen skull utan även för att skydda riskgrupperna.

Ny forskning tyder för övrigt på att vi hade en väldig otur med svininfluensavaccinet. Den allvarliga biverkningen var inte tillräckligt vanlig för att upptäckas under de kliniska testerna. Och narkolepsifallen orsakades förmodligen av ett virusprotein i vaccinet som råkade vara väldigt likt väldigt likt en mottagare för ett hormon som reglerar sömn och vakenhet.

Riskerna med pandemin tycks definitivt större än riskerna med vaccinet. Och den huvudkandidat som nu tycks troligast som vaccin för Sverige har dessutom visat sig vara effektivt i mer än 95 procent av fallen.

Den här gången kommer jag definitivt att vaccinera mig.