I går rapporterades ytterligare 242 coronarelaterade dödsfall, vilket gör 11 247 totalt. Det borde göra vaccinationsprogrammet än mer angeläget.
Om man har svårt att ta in statistiken, så kan det hjälpa att sätta ansikte på en av de drabbade. Dramatikern och regissören Lars Norén blev 76 år gammal. Det är bara drygt två månader sedan Bonniers gav ut hans En dramatikers dagbok. Nu blir det inte mer, om man inte hittar något att publicera bland kvarlåtenskapen.
Det är inte riktigt vår grej, att bryta med rutinerna under exceptionella omständigheter och tänka utanför boxen. Daniel Alling rapporterade häromdagen från Storbritannien om hur bland annat några av landets katedraler kommit att användas som vaccinationscentraler. Domprosten i katedralen i Lichfield, Adrian Dauber, sade:
– Kyrkans hus kan inte bara handla om gudstjänster utan måste också handla om hur vi tjänar samhället.
Storbritannien har redan hunnit vaccinera en bra bit över sex miljoner britter med deras första dos vaccin. Samtidigt har vi i Sverige till och med i måndags vaccinerat 192 700 medborgare, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM). Det innebär att vi då fortfarande inte hade vaccinerat lika många totalt, som vaccineras under ett dygn i Storbritannien.
Sverige har hittills, även i förhållande till befolkningen, inte fått lika många vaccindoser levererade som Storbritannien. Men skulle det ha hjälpt om vi fått det? Till och med i söndags hade 342 300 doser vaccin levererats till Sverige, men till och med i måndags var det enligt FHM bara 192 700 som fått sin första dos. Drygt hälften av det levererade vaccinet har i så fall använts.
På ett liknande sätt förhåller det sig på Gotland. Nästan 2 300 har vaccinerats, enligt Regionen, efter att 4 400 doser levererats, enligt FHM.
Jag måste medge att jag gnisslade tänder när jag sedan hörde TV4-nyheterna beskriva det som att Sverige kommit en bra bit på väg med vaccineringen. Låt vara att FHM hävdar att det verkliga antalet vaccinerade är något fler än vad myndigheten redovisar, eftersom alla vaccinationer av någon anledning inte registrerats och räknats, men även om man tar hänsyn till detta så verkar det ju gå trögare än det borde göra.
För all del ligger Sverige bättre till i vaccinationsprogrammet om man jämför med EU-länderna eller de andra nordiska länderna istället för Storbritannien. Men i en nordisk jämförelse som SVT gjorde i fredags. Enligt de senaste siffrorna då så hade Sverige 1,4 personer av hundra. Det var något fler än Norge och Finland klarat av, men betydligt färre än Danmark (3,14 av hundra).
Varför kan vi inte hålla jämna steg med exempelvis Danmark? Det ligger nära till hands att skylla på regionerna, som ansvarar för vaccinationerna. Men när regionerna presterar ungefär jämbördigt med varandra så tyder väl det på att problemet i grunden är nationellt.